Οι εργαζόμενοι σε βασικές εγκαταστάσεις της Chevron Corp. στην Αυστραλία ξεκίνησαν μερική απεργία σήμερα Παρασκευή, αφού οι συνομιλίες απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία σε μια διαμάχη που αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 11% στην είδηση,(τώρα είναι περίπου στο 6%), αναδεικνύοντας την ευπάθεια της αγοράς μετά την περσινή ενεργειακή κρίση. Οι μερικές απεργίες ξεκίνησαν (στη 1 μ.μ. ώρα Περθ) στις εγκαταστάσεις Gorgon και Wheatstone, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 7% της παγκόσμιας προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι.

Τα μέλη του συνδικάτου Offshore Alliance δήλωσαν ότι θα σταματήσουν εντελώς την εργασία τους για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 14 Σεπτεμβρίου.

Η έναρξη των απεργιακών κινητοποιήσεων σηματοδοτεί το αποκορύφωμα συζητήσεων εβδομάδων που κράτησαν τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου σε αναμμένα κάρβουνα. Τα συνδικάτα απείλησαν για πρώτη φορά με απεργίες στις εγκαταστάσεις της Chevron και της Woodside Energy Group Ltd. στις αρχές Αυγούστου. Έκτοτε, η Woodside κατέληξε σε συμβιβαστική συμφωνία με τους εργαζόμενους, ενώ η Chevron και οι εργαζόμενοί της παραμένουν σε διάσταση σε αρκετές βασικές διεκδικήσεις.

Οι μερικές απεργίες της Παρασκευής περιλαμβάνουν στάση εργασίας και απαγορεύσεις για την πραγματοποίηση υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων.

Η "διαπραγματευτική επίδοση της Chevron ήταν η πιο ακατάλληλη προσπάθεια από οποιονδήποτε εργοδότη έχει αντιμετωπίσει το συνδικάτο τα τελευταία πέντε χρόνια και τα μέλη μας έχουν βαρεθεί", ανέφερε η Offshore Alliance σε ανάρτησή της στο Facebook νωρίτερα την Παρασκευή.

Ο αντίκτυπος στα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να είναι άμεσος και η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος υποτονική τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Παρόλα αυτά, η προοπτική διαταραχών στη μελλοντική προσφορά έχει στείλει τις τιμές υψηλότερα, καθώς απειλεί μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τα φορτία κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι αρχικές απεργίες της Παρασκευής "φαίνονται χαμηλότερου επιπέδου, σχεδιασμένες να δημιουργήσουν κόστος και αναποτελεσματικότητα για τη Chevron, αλλά να μην επηρεάσουν ακόμη ουσιαστικά την παραγωγή", δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής της Credit Suisse Group AG.

N. Παλ.