Ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, των οποίων το κόστος ανέρχεται στο 4% των  λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν οι καταναλωτές, θα φέρει η κυβέρνηση σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης  μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή. Ο υπουργός  επανέλαβε την ανάγκη για αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι υπολογίζονται 

περί τις 25.000 με 50.000, όπως επεσήμανε ο ίδιος. «Ξεκινούμε μια καινούργια εκστρατεία για να αντιμετωπιστεί. Ήδη έχει γίνει δουλειά από τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν θέλω να το κρύβουμε αυτό, αλλά χρειαζόμαστε πρόσθετη δουλειά», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ σταδιακά με τους έξυπνους μετρητές.

Σχετικά με τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» προανήγγειλε την επιτάχυνση  νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως εκείνων που αφορούν την  εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις.  Όσο για τα «Εξοικονομώ» που αφορούν στα νοικοκυριά σημείωσε ότι θα προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Δηλαδή θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των επιδομάτων θέρμανσης. « Όπως το κάναμε στο επίδομα θέρμανσης, κάθε γειτονιά θα έχεις τους δικούς της συντελεστές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ερωτώμενος για τους λογαριασμούς ρεύματος, επανέλαβε ότι το υφιστάμενο καθεστώς τόσο της λειτουργίας της αγοράς, όσο και των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους, ενώ η ενδεχόμενη παράτασή τους θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τις τιμές.

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη λιανική αγορά ρεύματος, καθώς και για τη στήριξη των καταναλωτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι όποιες νέες  παρεμβάσεις στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τους συνεπείς ενεργειακούς καταναλωτές θα  ανακοινωθούν μετά την διεξαγωγή της 87ης ΔΕΘ.  «Μετά τη ΔΕΘ, θα παρουσιάσουμε και ένα καινούργιο πακέτο μέτρων που θα αφορά τους κοινωνικά ευάλωτους. Και θα αφορά εμμέσως και όλους τους υπόλοιπους τους συνεπείς διότι θα αντιμετωπίσουμε νομίζω πολύ πιο αποτελεσματικά δυο φαινόμενα που μας  αυξάνουν τους λογαριασμούς», σημείωσε.

Όσο για τη στήριξη των τιμολογίων ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή το σύστημα που είχαμε, ισχύει μέχρι τέλος του χρόνου. Το αν έχουμε επιδοτήσει ή όχι είναι συνάρτηση του αν υπάρχει κάποια διεθνής κρίση ή όχι. Τώρα υπάρχουν κάποιες μικρές επιδοτήσεις που δίδονται, λίγο αυξημένες ήταν το Σεπτέμβριο στα νοικοκυριά. Όχι στις επιχειρήσεις και στους ευάλωτους και στους αγρότες. Μέχρι το τέλος του χρόνου ή λίγο πολύ αυτό το καθεστώς θα διατηρηθεί και θα δούμε στο νέο καθεστώς τι θα υπάρχει».