Εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα κριθεί η τύχη των διαγωνισμών για τα 400άρια (400 kW) φωτοβολταϊκά συστήματα σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Ειδικότερα, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) σχετικά με τους δύο διαγωνισμούς για τα  μικρά φωτοβολταϊκά αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη σήμερα ή αύριο Τρίτη, ώστε άμεσα να αποσταλεί 

στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο είναι εκείνο που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για την ακύρωση ή για την επικύρωσή τους. Την περασμένη Πέμπτη, το νομικό τμήμα της ΡΑΑΕΥ ολοκλήρωσε την περίπου 70 σελίδων εισήγησή του για τους δύο διαγωνισμούς για τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο, οι οποίοι εκκρεμούν εδώ και εννέα μήνες. Μάλιστα, στην Ολομέλεια του Τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ αποφασίστηκε να δοθεί τριήμερη προθεσμία στα μέλη της ώστε η εισήγηση να αξιολογηθεί, πριν συνταχθεί η απόφαση της Αρχής που θα αποσταλεί αυτές τις μέρες στο ΥΠΕΝ.  
 
Η τελική απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποφαίνεται για την τύχη των δύο διαγωνισμών αλλά θα απαντά σε όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει ή σε θέματα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν ώστε το ΥΠΕΝ να έχει όλα τα δεδομένα πριν πάρει την απόφασή του. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί την ακύρωση των διαγωνισμών. Μια σκέψη είναι να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις όσων καταχώρισαν στοιχεία και έγγραφα στις πλατφόρμες, ακόμη και αν δεν κατάφεραν να πάρουν αύξοντα αριθμό και το ξεκαθάρισμα να γίνει στη συνέχεια κατά την εξέταση των φακέλων όπου θα φανεί ποιοι μπορούν να συνεχίσουν.    

Οι δύο διαγωνισμοί είχαν παγώσει με απόφαση της ΡΑΑΕΥ λόγω των σφοδρών αντιδράσεων  έπειτα από τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τις πλατφόρμες του ΔΕΔΔΗΕ. Γι΄αυτό είχε ζητήσει και από τον Διαχειριστή να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση. Την εξέταση του ζητήματος είχε αναθέσει η ΡΑΑΕΥ  σε εμπειρογνώμονα ο οποίος  παρέδωσε το πόρισμά του πριν από περίπου ένα δίμηνο. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Τμήματος Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ στις 10 Αυγούστου εξετάστηκαν οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ  επί των ερωτημάτων της ΡΑΑΕΥ, και το πόρισμα  του εμπειρογνώμονα στο οποίο αποκαλύπτονταν τα κενά κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Από τον έλεγχο των αρχείων καταγραφών για την περίπτωση της Πελοποννήσου διαπιστώθηκαν  υποβολές αιτήσεων σε μέρες και ώρες για τις οποίες «δεν μας ήταν γνωστό ότι θα αναμένονταν αιτήσεις». Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα «είναι άγνωστο σε εμάς εάν οι υποβολές αυτές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λάβει αριθμός ΑΑ αίτησης, είναι θεμιτές, αθέμιτες, κακόβουλες, δοκιμαστικές, ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου το πόρισμα καταγράφει ότι «είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργούσε η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Για τον διαγωνισμό της Κρήτης, μόνο από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, εμφανίστηκε μια εξαίρεση στην αποστολή μηνυμάτων καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είχε ξεπεραστεί το όριο των επιτρεπόμενων εξερχόμενων μηνυμάτων.