Περί Eυθύνης

Η ακόλουθη ιστορία είναι λίαν διδακτική ως προς την απόδοση ευθυνών. Προ ετών μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «κόλλησε» στα αβαθή του Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Φυσικά υπαίτιος εκρίθη ο κυβερνήτης αν και είχε μόλις αναλάβει την διοίκηση του σκάφους. Ακούστηκαν κάποια λόγια συμπαθείας, αλλά η κατάληξις ήταν ότι το ατύχημα συνέβη και αυτός φέρει τη ευθύνη. Την ίδια στιγμή όλοι εσχολίαζαν ότι οι ευθύνες έπρεπε να καταλογιστούν κανονικά στον κυβερνήτη που είχε μόλις παραδώσει. Όπως απεδείχθη εξ αιτίας της δικής του ανεπάρκειας σημειώνονταν ολιγωρίες σε όλη την ιεραρχία του πλοίου κάτι που οδήγησε στην προσάραξη. Τυπικώς η η υπόθεση δεν τον άγγιζε. Παρά ταύτα ο συγκεκριμένος αξιωματικός δεν προχώρησε στην ιεραρχία.Το σύστημα είχε μνήμη…. 

energia.gr
Σαβ, 12 Αυγούστου 2023 - 11:50

 

Αντίστοιχη μνήμη φαίνεται ότι δεν υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα εάν κρίνουμε από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας με την εισβολή των Κροατών χούλιγκαν και τα θανατηφόρα επεισόδια που ακολούθησαν και έδειξαν δια γυμνού οφθαλμού την πλήρη διάλυση της αστυνομίας. Διότι κανονικά μετά τα τελευταία γεγονότα, θα έπρεπε να κληθούν να απολογηθούν οι διατελέσαντες υπουργοί Δημόσιας Τάξεως και οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας των τελευταίων ετών. Ορισμένοι εκ των οποίων εξακολουθούν να « μεσουρανούν». 

Την τελική ευθύνη την έχει ασφαλώς ο πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος θα πρέπει κάποτε να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα ασφαλείας και να αντιληφθεί το καθεστώς πλήρους ανομίας που επικρατεί στις πόλεις μας. Δεν θα έβλαπτε με την επιστροφή από τις «διακοπές» να κάνει μερικές βόλτες περπατώντας σε μεγάλα αστικά κέντρα για να διαπιστώσει ίδιοις όμασι το μπάχαλο που επικρατεί και την πλήρη απουσία αστυνόμευσης. Ίσως τότε αρχίσει να καταλαβαίνει τον βαθμό αχρηστίας στον οποίο έχει περιέλθει η Ελληνική Αστυνομία στην εκπλήρωση των βασικών της καθηκόντων.

 

 

Διαβάστε ακόμα