Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023, που όπως αναφέρει, βαίνει προς «το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει στα χρονικά» και προβλέπεται να ανέλθει στα 102,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη 

δημοσιότητα. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου «κατέγραψε ήδη ρεκόρ 103 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο, ενώ τον Αύγουστο ενδέχεται να υπάρξει νέα κορύφωσή της», υπογραμμίζει ο Οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι. «Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φθάνει σε ύψη ρεκόρ, χάρη στην αύξηση των αεροπορικών πτήσεων για τη θερινή περίοδο, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την ραγδαία άνοδο της πετροχημικής δραστηριότητας στην Κίνα», εξηγεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Συνολικά για το τρέχον έτος, «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε σύγκριση με το 2022, για να φθάσει στα 102,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της αύξησης», διευκρινίζει ο ΙΕΑ.

Πρόκειται για «το υψηλότερο επίπεδό της στα χρονικά», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος προέβλεπε ήδη από τον περασμένο  Φεβρουάριο ρεκόρ 101,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως για το έτος που διανύουμε, μετά τα 99,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και τα 97,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το 2021.

Η αυξημένη ανάγκη για πετρέλαιο καταγράφεται τη στιγμή που στις αγορές επικρατεί μεγάλη ένταση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς «η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 910.000 βαρέλια την ημέρα για να φθάσει τα 100,9 εκατ. βαρέλια. Μια ισχυρή μείωση της παραγωγής στην Σαουδική Αραβία, τον Ιούλιο, προκάλεσε μια γενικότερητη μείωση της παραγωγής του ΟPEC+, κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 50,7 εκατ. βαρέλια, όταν οι όγκοι πετρελαίου εκτός του διεθνούς καρτέλ αυξήθηκαν κατά 310.000 βαρέλια ημερησίως, για να φθάσουν στα 50,2 εκατ. βαρέλια», αναφέρει ο Οργανισμός.

Εν τούτοις, παρά το εποχικό ρεκόρ ζήτησης, ο ΙΕΑ προειδοποιεί ότι καθώς οι χώρες λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα μέτρα για να μειώσουν τη χρήση ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων, στο πλαίσιο των στόχων τους να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη στον +1,5 βαθμό Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, το 2024 θα επιβραδυνθεί σημαντικά η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου.

«Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται και η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, η αύξηση θα επιβραδυνθεί το 2024 στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα», προβλέπει ο διεθνής Οργανισμός.

Κι ενώ τούτα αναμένεται να συμβούν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι τιμές του αργού συνεχίζουν να διατηρούνται εξαιρετικά υψηλά, με το Brent, το διεθνές benchmark, να διαπραγματεύεται αυτή την ώρα -15:00 ώρα Ελλάδας-, στην περιοχή των 86,0 δολαρίων ανά βαρέλι.