Η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο κατά τις επόμενες τέσσερις χειμερινές περιόδους, καθώς απέκοψε τον ομφάλιο λώρο με το ρωσικό αέριο, πέρυσι, ανέφερε ο Όμιλος διαχειριστών αποθήκευσης φυσικού αερίου, INES. Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της τελευταίας διμηνιαίας ενημέρωσής της, σχετικά με την κατάρτιση σεναρίων των μελών της ενόψει της προσεχούς χειμερινής περιόδου

που αρχίζει τον Οκτώβριο, ανέφερε: "Υπάρχει ανάγκη για ανάληψη δράσης έως και τον χειμώνα 2026/27".

"Μόνο μετά από αυτή την ημερομηνία η χρήση του φυσικού αερίου, με βάση τις παραδοχές που έγιναν στα ευρωπαϊκά 10ετή σχέδια ανάπτυξης του δικτύου, θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην απαιτούνται περαιτέρω μέτρα υποδομής", τόνισε.

Τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα είναι η εγκατάσταση περισσότερων πλωτών τερματικών σταθμών εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τρεις από τους οποίους είναι σε λειτουργία, περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και περισσότερες συνδέσεις αγωγών πέραν των παλαιότερα καθιερωμένων διαδρομών από ανατολή προς δύση.

Με τις υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης να είναι επί του παρόντος κατά 89,9% γεμάτες, στις 226,6 TWh, ο τομέας είναι καλά προετοιμασμένος για να αποφύγει τις ελλείψεις φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε το INES.

Ωστόσο, οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανισορροπία της ζήτησης με την προσφορά, εάν συνεχιστούν τα τρέχοντα πρότυπα χρήσης του καυσίμου. Το χειρότερο σενάριό του Φορέα προέβλεπε ένα κενό εφοδιασμού ύψους 7 TWh τον Ιανουάριο, 15 TWh τον Φεβρουάριο και 12 TWh τον Μάρτιο του 2024.

Τα μέλη του INES στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Uniper και η RWE , διαθέτουν το 25% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ημερήσια χρήση φυσικού αερίου έως τον περασμένο Ιούλιο μειώθηκε σε 1,2 TWh σε μέση μηνιαία βάση, σε σύγκριση με τις 3 TWh που καταγράφηκαν για τους μέσους όρους του Μαρτίου, και με 3,4 TWh αντίστοιχα τον περασμένο Δεκέμβριο και Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του INES.

Το INES θα στραφεί σε μηνιαίες εκθέσεις παρακολούθησης κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ό,τι έχει απομείνει από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, μέσω της Τουρκίας και της Ουκρανίας.