Η ελαφρά πτωτική διόρθωση των τιμών του αργού από το πρωί σήμερα, Δευτέρα 7 Αυγούστου, δεν στέκονται ικανές να αναστρέψουν την σταθερή ανοδική τροχιά τους των τελευταίων έξι εβδομάδων. Βασική συνιστώσα του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές πετρελαίου είναι οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό που εντάθηκαν στο άκουσμα της είδησης για επίθεση ουκρανικών δρόνων σε βάρος δύο ρωσικών τάνκερς στην Μαύρη Θάλασσα, το Σαββατοκύριακο. "Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος του ουκρανικού ναυτικού σε ρωσικό σκάφος το Σαββατοκύριακο προκαλεί κάποια ανησυχία σε μια αγορά που ήδη ασχολείται με τη στενότητα των συνθηκών εφοδιασμού", δήλωσε στο Bloomberg κορυφαίος αναλυτής της αγοράς.

 

Ακόμη, το Reuters επισημαίνει σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα πως «η ανοδική τάση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας για ένα δεύτερο εξάμηνο με αυξημένες τιμές του πετρελαίου, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο.»

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανοδική πορεία μπορεί να περιοριστεί και οι τιμές του πετρελαίου Brent, του διεθνούς benchmark, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν πέριξ των 85 δολαρίων ανά βαρέλι για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, εξαιτίας των ανησυχιών για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, αλλά και τις αμφιβολίες για το έως πότε η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή τους και συνακόλουθα τις εξαγωγές, δεδομένης της πλεονάζουσας χωρητικότητας που παρατηρείται στο σύστημα» προστίθεται στην ίδια έκθεση.

(Διακύμανση τιμών Brent, τελευταίων επτά ημερών. Πηγή: FT.com)

Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία έγινε αφορμή για μια νέα ανοδική ώθηση των τιμών  όταν ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, για έναν ακόμη μήνα, τον Σεπτέμβριο. Μερικές ημέρες αργότερα, το σαουδαραβικό βασίλειο αύξησε ταυτόχρονα τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού παραγωγής του, για τους περισσότερους αγοραστές.

Εν τούτοις, φαίνεται ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες εξελίξεις και καμία κίνηση δεν στέκεται ικανή να αιφνιδιάσει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν ανακτήσει μέρος των κερδών τους χάρη στις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει σύντομα την πολιτική των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού της τον Σεπτέμβριο κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου αποτεούν βάση για τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων στην ελληνική αντλία. Έτσι, για σήμερα, Δευτέρα, 7/8, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην Νομαρχία Αθηνών ήταν το 1, 914 ευρώ ανά λίτρο, ενώ στον Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στο 1, 921 ευρώ ανά λίτρο.