Όταν η Siemens Energy ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Siemens Gamesa τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι βλέπει τις "πρώτες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση" σε ένα τμήμα που είχε υποστεί μια σειρά από απώλειες κερδών τα τελευταία χρόνια

Αλλά μέσα σε δύο εβδομάδες αποκάλυψε ότι τα προβλήματα ποιότητας στην ισπανική κοινοπραξία ανεμογεννητριών ήταν πολύ χειρότερα από ό,τι φοβόταν, καθώς η διόρθωσή τους μπορεί να κόστιζε μέχρι και 1 δισ. ευρώ, προκαλώντας πτώση 30% στις μετοχές της γερμανικής εταιρείας.

"Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι η διάθεσή μου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Energy Christian Bruch, καθώς πήρε πίσω τις προβλέψεις για τα κέρδη του ομίλου για το 2023, περιγράφοντας τα προβλήματα ως "πιο σοβαρά από ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσαν να είναι".

Πρόκειται για το τελευταίο πισωγύρισμα για μια εταιρεία αλλά και, γενικότερα, έναν τομέα που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από την αύξηση του κόστους, τον έντονο ανταγωνισμό και τα δαπανηρά τεχνικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ζημίες παρά την αυξανόμενη ζήτηση για καθαρή ενέργεια.

"Νομίζω ότι ο κλάδος έχει οδηγηθεί σε ορισμένα σημεία μόνος του σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που πρέπει να αναθεωρηθεί", δήλωσε ο Bruch. "Αυτό έχει αρχίσει".

Η Siemens Energy έδωσε στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τις ατέλειες των ανεμογεννητριών, εκτός από το ότι αφορούσαν ρουλεμάν και πτερύγια ρότορα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν έως και το 30% των εν λόγω μοντέλων.

Όμως άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι τα προβλήματα σχετίζονται με τη ναυαρχίδα της εταιρείας. την ανεμογεννήτρια 5.Χ, που μαζί με τον προκάτοχό της, την 4.X, εισήλθε στην αγορά μεταξύ 2017 και 2019.

Οι ανεμογεννήτριες 5. X, που κυκλοφόρησαν το 2019, είναι οι μεγαλύτερες που έχει κατασκευάσει η Siemens Gamesa, με πτερύγια ρότορα μήκους έως και 170 μέτρα και παραγωγική ικανότητα 5,8 MW - αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια περίπου 5.000 νοικοκυριών η καθεμία.

Η Siemens Gamesa έχει πουλήσει περίπου 15GW συνολικά και από τα δύο μοντέλα, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, κάτι που σημαίνει ότι οι πελάτες της έχουν αγοράσει περισσότερες από 2.000 μονάδες.

Μια ειδική εσωτερική επιτροπή διενεργεί επανεξέταση, και η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί σε προμηθευτές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Ο Bruch έχει μιλήσει για "επείγουσα απαίτηση να διορθωθεί η εταιρική κουλτούρα" στη Siemens Gamesa, η οποία σχηματίστηκε το 2017 από τη συγχώνευση της αιολικής δραστηριότητας της Siemens και της ισπανικής Gamesa. "Πάρα πολλά έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί", δήλωσε τον Ιούνιο.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, Jochen Eickholt, βρίσκονται υπό πίεση, αν και άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι και οι δύο εξακολουθούν να απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη του εποπτικού συμβουλίου της Siemens Energy, η οποία ανήκει κατά 25% στον γερμανικό βιομηχανικό όμιλο Siemens.

Τα προβλήματα σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ανεμογεννητριών στον κόσμο έχουν ρίξει σύννεφα στον κλάδο, σε μια εποχή που οι κατασκευαστές αιολικών πάρκων προσπαθούν να κατασκευάσουν νέα έργα για να καλύψουν την καλπάζουσα ζήτηση.

"Είναι πολύ ντροπιαστικό για τη Siemens Gamesa", δήλωσε ένας Ευρωπαίος γνώστης της αιολικής βιομηχανίας. "Έχω ακούσει από διάφορα πρότζεκτ ότι τα οικονομικά τους πιέζονται από την κατάσταση. Αυτό είναι κακό για την ενεργειακή μετάβαση".

Η Iberdrola, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης αιολικών συστημάτων στον κόσμο, έχει αγοράσει 11 από τις ανεμογεννήτριες 5. X για ένα έργο στην Ισπανία και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τη Siemens Gamesa ότι τυχόν προβλήματα θα επιλυθούν πριν από την εγκατάσταση, σύμφωνα με υπόμνημα προς τους επενδυτές που είδαν οι Financial Times. Δεν έχει παρατηρήσει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο στόλο της μέχρι στιγμής, προστίθεται στο υπόμνημα.

Η Copenhagen Infrastructure Partners, εταιρεία της Δανίας με 120 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών αιολικών έργων, δήλωσε ότι "εργάζεται προληπτικά με τη Siemens για να κατανοήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξής μας", αν και δεν έχει κανένα επηρεαζόμενο προϊόν στον τρέχοντα στόλο της.

Η σουηδική εταιρεία ανάπτυξης αιολικών συστημάτων Eolus δήλωσε ότι δεν έχει παρατηρήσει "σοβαρά ποιοτικά προβλήματα μέχρι στιγμής" σχετικά με τα προϊόντα της Siemens Gamesa, τα οποία παραδίδονται κανονικά. Πρόσθεσε ότι είναι βέβαιη ότι η εταιρεία "θα διατηρήσει την εστίασή της στην ποιότητα" καθώς αποτελεί έναν από τους "πιο σεβαστούς προμηθευτές στον κλάδο".

Η βραζιλιάνικη Essentia Energy και η σουηδική Rabbalshede Kraft, οι οποίες ανακοινώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020 ως αγοραστές των ανεμογεννητριών 5. X, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.

Μία μεγάλη εταιρεία κατασκευής αιολικών συστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή θα ανεβάσει τις τιμές των ανεμογεννητριών σε μια εποχή που οι κατασκευαστές λένε ότι πιέζονται από τις χαμηλές συμφωνίες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερές τιμές και τους έκτακτους φόρους.

"Η δυσκολία είναι ότι τα προβλήματα θα περιορίσουν τον ανταγωνισμό", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στους Financial Times."Αν χρειαστεί να ανακατασκευάσουν εξαρτήματα ή να επανεξετάσουν τα σχέδια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις. Οι ανταγωνιστές θα επωφεληθούν από αυτό, αλλά οι τιμές θα αυξηθούν".

Οι ανταγωνιστές της Siemens Gamesa έχουν επίσης υποστεί προβλήματα ποιότητας τα τελευταία χρόνια, με τη βιομηχανία να προσπαθεί να παράγει μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες σε χαμηλές τιμές παρά την αύξηση του κόστους."Οι τιμές των ανεμογεννητριών μειώθηκαν απότομα το 2017, τάση την οποία, στη συνέχεια, ακολούθησε η βιομηχανία εισάγοντας νέα τεχνολογία και στρεφόμενη προς τις αναδυόμενες αγορές για προμηθευτές με στόχο να διατηρήσει το κόστος χαμηλά", δήλωσε ο Akash Gupta, αναλυτής της JPMorgan. "Ορισμένα από τα ζητήματα ποιότητας και σχεδιασμού στον κλάδο τώρα είναι το αποτέλεσμα αυτού".

Ωστόσο, αυτή η δυναμική αλλάζει, με την General Electric να κινείται προς μεγαλύτερη τυποποίηση και οι κατασκευαστές αιολικών πάρκων να αρχίζουν επίσης να λαμβάνουν υψηλότερες τιμές απορρόφησης.

“Υπήρξε μια διόρθωση στην αγορά”, δήλωσε ο Tim Evans, εταίρος της Copenhagen Infrastructure Partners.

Η Deirdre Cooper, επικεφαλής βιώσιμων μετοχών στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Ninety-One, είπε ότι τα προβλήματα της Siemens Gamesa μπορεί να αποδειχθούν «χρήσιμα μακροπρόθεσμα» προκαλώντας την εστίαση στην ποιότητα. «Είχαμε τέτοιο ανταγωνισμό τιμών — αυτό θα υποστηρίξει τη μελλοντική τιμολόγηση».

Προς το παρόν, ωστόσο, η Siemens Energy θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της ζημίας. Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία αναμένεται να ενημερώσει τους επενδυτές στις 7 Αυγούστου, παραμένουν περισσότερο από 30 τοις εκατό κάτω από την τιμή που είχαν πριν ανακοινωθούν τα προβλήματα. “Έχουμε αρκετές αποτυχίες και τώρα πρέπει να αντλήσω από αυτές ό μια ένδειξη για το τι να περιμένουμε τα επόμενα 20 χρόνια”, είπε ο Άικχολτ καθώς αποκάλυψε τα προβλήματα τον Ιούνιο. “Αυτό είναι που το κάνει τόσο βαρύ”.