Η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά λιγότερο από 2% το τρέχον έτος σε σύγκριση με την αύξηση του 2,3% που καταγράφηκε το 2022,  καθώς η κατανάλωση ηλεκτρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη θα μειωθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, όπως ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μειωθεί κατά σχεδόν 2% φέτος, η ζήτηση στην Ιαπωνία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 3%,

ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα πέσει κατά 3%, όπως ακριβώς και το περασμένο έτος, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο διαδοχικές ετήσιες μειώσεις της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, πέρυσι και φέτος, ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ΕΕ που έχει καταγραφεί στα χρονικά, με την κατανάλωση ηλεκτρισμού στις 27 χώρες-μέλη να βαίνει να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002, αναφέρει ο ΙΕΑ.

Λόγω ακριβώς της μειωμένης ζήτησης στις προηγμένες οικονομίες, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να μειωθεί στο 2% φέτος, από 2,3% το 2022. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2024, εφόσον βελτιωθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού.

Και ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη μειώνεται, ή παραμένει, στην καλύτερη περίπτωση, στάσιμη, η Κίνα και η Ινδία θα απολαύσουν ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση στην Κίνα προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2% το 2023 και το 2024, ήτοι, ελάχιστα χαμηλότερα από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2015-19. Αντίστοιχα, η μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία εκτιμάται σε 6,5% φέτος και το επόμενο έτος, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2015-19, αναφέρει στην έκθεσή του ο ΙΕΑ.

Η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το επόμενο έτος, υποδηλώνει ότι "η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πιο σημαντική από ποτέ", πρόσθεσε στο ίδιο κείμενο ο διεθνής οργανισμός. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 7,8%, παγκοσμίως, το 2022, που ήταν και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης τα τελευταία 30 χρόνια. Το τρέχον έτος, η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να μειωθεί όμως κατά 7%, εν μέσω της χαμηλότερης παραγωγής από υδροηλεκτρικές μονάδες, πριν επιστρέψει σε αύξηση ύψους 11% κατά το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ.

"Έως το 2024, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρίτο, για πρώτη φορά στα χρονικά", αναφέρει ο οργανισμός. "Με την επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης το 2023, η πρόσθετη αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από μόνη της, αναμένεται να καλύψει όλη την πρόσθετη αύξηση της ζήτησης, κάτι που θα συμβεί και το 2024, ακόμη και όταν η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου", προστίθεται στην έκθεση του ΙΕΑ.