Το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας που υπέγραψαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου  η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες περιελάμβανε και μια σημαντική προσθήκη. Σε σχέδιο εγγράφου που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής φυσικού αερίου από την Αργεντινή, η οποία είναι μεν καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, σχεδιάζει όμως να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγή της.

Το σχέδιο συμφωνίας αναφέρει ότι το εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ των δύο μερών δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις ανάγκες κατανάλωσης της λατινοαμερικανικής χώρας, ούτε τους στόχους που έχουμ θέσει για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

"Οι συμμετέχοντες προσπαθούν να συνεργαστούν για να καταστεί δυνατή η σταθερή παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αργεντινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρει το έγγραφο, που ήρθε σε γνώαη του πρακτορείου Reuters και το οποίο είναι πιθανό να υποστεί τροποποιήσεις πριν δημοσιευθεί επίσημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει ενεργειακό έλλειμμα, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται να εισάγει καύσιμα κατά τους μήνες που καταναλώνει περισσότερες ποσότητες ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 κατέγραψε έλλειμμα στο ενεργειακό εμπορικό ισοζύγιό της, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

(Φυσικό Αέριο Αργεντινής: Τα στοιχεία που εμφανίζονται αφορούν στο 2015, το τελευταίο έτος με πλήρη στοιχεία σε όλες τις κατηγορίες. Πηγή https://www.worldometers.info/)

Εν τούτοις, η λατινοαμερικανική χώρα, η οποία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα μη συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, επεκτείνει την παραγωγή στο κοίτασμα Vaca Muerta, έναν σχιστολιθικό σχηματισμό που βρίσκεται στην Παταγονία.

Είναι δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εδώ και ένα έτος νέες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αφότου η Ρωσία διέκοψε τις ροές της προς την περιοχή μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως η ΕΕ αναμένει επίσης ότι η χρήση φυσικού αερίου θα μειωθεί έως το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιδιώκει να εκπληρώσει τους στόχους της για το Κλίμα.  Σε αυτό το πλαίσιο έχει ανακοινώσει ότι το μεγαλύτερο τμήμα των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα πρέπει να αντικατασταθεί με καθαρές πηγές ενέργειας και όχι με ορυκτά καύσιμα.

Η Lisa Fischer, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης E3G για το Κλίμα, κάλεσε την ΕΕ να επικεντρωθεί στην υποστήριξη των προσπαθειών της Αργεντινής να στραφεί μαζικά στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλων καθαρών λύσεων που δεν συμβάλλουν στην επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών.

"’Έως ότου το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αργεντινή μπορέσει να φθάσει σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, πράγ,μα δύσκοο καθώς δεν διαθέτουν καν επαρκείς υποδομές εξαγωγής του καυσίμου, δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειάζεται πλέον αυτό το φυσικό αέριο", δήλωσε η κα Fischer.

Το σχέδιο εγγράφου αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των καυσίμων υδρογόνου και θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στις αλυσίδες εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο.