Το σχέδιο του Ερντογάν άρχισε να εξυφαίνεται με εντυπωσιακή ακρίβεια. Η προσέγγιση του με την Δύση είναι πλέον γεγονός μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε για την πολυπόθητη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μια κίνηση που διαφάνηκε και από την ξεκάθαρη αλλαγή στρατοπέδων προ λίγων ημερών, όταν η Τουρκία διέρρηξε την συμφωνία της με την Ρωσία, παραδίδοντας τους μισητούς για το Κρεμλίνο διοικητές του Αζόφ στην Ουκρανία παρά την δέσμευση της Άγκυρας ότι οι άνδρες θα παρέμεναν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Και τρεις ημέρες αργότερα ως δια μαγείας ο γ.γ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι

 

η Τουρκία έδωσε την συγκατάθεσή της για την ένταξη της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Με το αζημίωτο φυσικά.

Λίγες ώρες μετά το θετικό νεύμα Ερντογάν, ήρθε και η ανακοίνωση των ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην παράδοση αναβαθμισμένων F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε την Τρίτη, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, Τζέικ Σάλιβαν. Αίφνης, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Εν ολίγοις αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος στόχος του Ερντογάν εξετελέσθη, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κρύβει ακόμη έναν άσσο στο μανίκι του, λέγοντας ότι η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, συνδέοντας το θέμα με την ταυτόχρονη έγκριση των F-16 από το Κογκρέσο. Ο δεύτερος στόχος Ερντογάν είναι να έρθει πιο κοντά με Ελλάδα και ΕΕ. Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, διακαής πόθος του παραμένει η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η επίτευξη μίας αναβαθμισμένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας καθώς και μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση στο μεταναστευτικό. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να συνδέσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των μέχρι πρό τινος νεκρών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Και ως εκ θαύματος πάλι, ήρθε η ανακοίνωση δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε μετά την συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Οδικός χάρτης Ελλάδος-Τουρκίας

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτήρισαν ως «παράθυρο ευκαιρίας» για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας την σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε λίγο πριν την συνάντηση: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών»
Εντούτοις η Αθηνά διαμηνύει ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν όπως και οι σημαντικές διαφωνίες. Ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν ζητήματα «θετικής ατζέντας» στα οποία μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις, όπως είναι η οικονομία, το διμερές εμπόριο, ή τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αναδείχθηκαν με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Την πρόθεση της Τουρκίας να επανεκκινήσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα δείχνει και η συγγνώμη του κυβερνώντος κόμματος για το πάρτι στον ιστορικό ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Βουκόλου στη Σμύρνη το βράδυ της Παρασκευής. Για ασέβεια έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP Σμύρνης, Μπιλάλ Σαϊγκιλί. «Τα μέλη της ελληνορθόδοξης κοινότητας έχουν δίκιο που αντέδρασαν. Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο στην διασκέδαση από την διοίκηση του Δήμου. Η εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, η οποία χρησιμοποιείτο ως Πολιτιστικό Κέντρο από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης που ελέγχει το CHP, δεν έχει προσβληθεί ποτέ έτσι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Είναι το ίδιο κόμμα που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί και επέτρεψε ένα άλλο πάρτυ στην Παναγιά Σουμελά. Απλά υπενθυμίζουμε...