Αν παρατηρήσει κανείς τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα διαπιστώσει ότι ο Ερντογάν έχει ήδη βάλει μπρος το σχέδιο του. Δεν έχει κάνει βήμα πίσω στις απαιτήσεις του όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνδέοντας ξεκάθαρα το θέμα πρωτίστως με την αγορά και αναβάθμιση των F-16 -όσο κι αν το διαψεύδουν οι Αμερικάνοι- και δευτερευόντως με την φίμωση του PKK στην Σουηδία

Συνεχίζει να επικρίνει την Γαλλία, κατηγορώντας μάλιστα το "αποικιοκρατικό παρελθόν" και τον "θεσμικό ρατσισμό" της χώρας για την ανάφλεξη της βίας στην χώρα. Ενώ κάνει βήματα προσέγγισης της Αθήνας, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα το κρίσιμο θέμα των Στενών και αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς αν αυτή είναι μόνο η αρχή.

Όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου, η Άγκυρα εντείνει και τις διαπραγματευτικές πιέσεις της, θέλοντας να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη . Πέρα από τα γνωστά θέματα, αποφάσισε να θέσει και στο τραπέζι για πρώτη φορά το θέμα των Στενών των Δαρδανελίων, το οποίο συζητήθηκε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της αμυντικής στρατηγικής στις 16 Ιουλίου στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Εκεί η Άγκυρα αντέδρασε στις θέσεις που ήθελαν να αναφέρονται ως «Στενά», όπως αναφέρονται και στη Συνθήκη του Μοντρέ. Επικαλέστηκε τη συμφωνία του 1950 για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου εκεί η διατύπωση ήταν «τουρκικά στενά». Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα Στενά αλλά και να φέρει σε δυσμενή θέση την Λευκωσία, δημιουργώντας τετελεσμένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ζητά να απαλειφθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις περιοχές δράσης του ΝΑΤΟ και να αναφέρεται με τις γεωγραφικές της συντεταγμένες, αμφισβητώντας ουσιαστικά την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία σημειωτέον εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει παρ ότι κράτος μέλος της ΕΕ στην οποία υποτίθεται ότι επιθυμεί να γίνει μέλος. Εξ άλλου η Άγκυρα αύξησε από 1η Ιουλίου τα τέλη για τα εμπορικά πλοία που θα διασχίζουν τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων κατά 8%. Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη αύξηση μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο στο πλαίσιο των προσπαθειών της χώρας να αυξήσει την εισροή συναλλάγματος. Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία χρεώνει τέλη κατά τη διέλευση από τα Στενά για υπηρεσίες φάρων, διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης.

Αίγυπτος και Εμιράτα

Όσον αφορά τα βήματα προσεγγίσεως της Άγκυρας με τις αραβικές χώρες, η πρόοδος είναι αλματώδης. Μόλις χθες η Αίγυπτος και η Τουρκία διόρισαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία. «Οι διορισμοί αποτέλεσαν σημαντικό ορόσημο στην εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά την ανακοίνωση. «Από εδώ και στο εξής, οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να βελτιώνονται ραγδαία σε πολιτικό, οικονομικό και σε όλους τους άλλους τομείς. Αυτή είναι η βούληση του προέδρου και της κυβέρνησής μας», είπε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις από το 2013, όταν η Αίγυπτος είχε απελάσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει οργανώσεις που επιδιώκουν να υπoνομεύσουν τη χώρα. Κόκκινο πανί για το Κάιρο παραμένει η υποστήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων από το τουρκικό καθεστώς.

Ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου και θα υπογραφούν οικονομικές συμφωνίες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, μετά το πέρας του υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Αναφέροντας ότι η επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία πραγματοποίησε με τον Αντιπρόεδρο Σεβντέτ Γιλμάζ πριν από τη μουσουλμανική γιορτή, ήταν παραγωγική, ο Σιμσέκ δήλωσε ότι στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Μοχάμεντ μπιν Ζαΐντ αλ Ναχιάν αξιολογήθηκαν νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας. «Θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Πρόεδρός μας μάλλον θα επισκεφθεί εκεί μετά από αυτό. Πιθανότατα θα υπάρξει μια συμφωνία πλαίσιο κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης», είπε ο Σίμσεκ στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, είπε ότι η συμφωνία θα είναι «αρκετά περιεκτική. Τεχνικά, έχουμε προχωρήσει πολύ». Στο πλαίσιο αυτό μια αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Και το άνοιγμα της Τουρκίας προς τον αραβικό κόσμο συνεχίζεται..