Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν φέτος το χειμώνα, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτήσουν ξανά τους λογαριασμούς, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ και επισήμανε ότι εάν η κινεζική οικονομία ενισχυθεί γρήγορα και υπάρξει ένας σκληρός χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές. 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι λογαριασμοί ενέργειας θα μειωθούν κατά μέσο όρο κατά 430 λίρες αυτόν τον μήνα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Αρκετές κυβερνήσεις επενέβησαν στη συνέχεια με στήριξη για τα νοικοκυριά, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να προσπαθήσουν να απαλύνουν το πλήγμα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Mπιρόλ δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν "στρατηγικά λάθη", συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από τη Ρωσία για ενέργεια, και ότι η εξωτερική πολιτική είχε "τυφλωθεί" από βραχυπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις.

Είπε επίσης ότι αυτό το χειμώνα "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε" άλλη μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.

"Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές", είπε.

Η κινεζική οικονομία είχε ανακάμψει μετά την άρση των περιορισμών του Covid, αλλά πρόσφατα η οικονομία της επιβραδύνθηκε.

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global μείωσε αυτή την εβδομάδα την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη, λέγοντας ότι "ο κίνδυνος είναι η ανάκαμψή της να χάσει περισσότερο έδαφος εν μέσω της αδύναμης εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της αγοράς κατοικίας".

Οι επενδυτικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, έχουν επίσης μειώσει τις προβλέψεις για την κινεζική ανάπτυξη.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Μπιρόλ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει "να συνεχίσουν να προωθούν μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ιδίως καθώς εισερχόμαστε στο χειμώνα".

Θα πρέπει επίσης να προωθήσουν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να "δουν το φως της ημέρας το συντομότερο δυνατό" και να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για να πάρουν άδειες, και να αναζητήσουν "εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές", είπε.  Πρόσθεσε ότι "δεν θα απέκλειε τις διακοπές ρεύματος" αυτόν τον χειμώνα ως "μέρος του παιχνιδιού". "Δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο έντονα θα ανακάμψει η κινεζική οικονομία", είπε.

Η National Grid σημείωσε τον περασμένο χειμώνα ότι οι σύντομες διακοπές ρεύματος ήταν ένα ενδεχόμενο - τελικά αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε: "Ξοδέψαμε δισεκατομμύρια για να προστατεύσουμε τις οικογένειες όταν οι τιμές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλύπτοντας σχεδόν το ήμισυ του λογαριασμού ενέργειας ενός τυπικού νοικοκυριού, με αυτές να μειώνονται κατά περίπου 430 λίρες κατά μέσο όρο από αυτόν τον μήνα".

Επι-στροφή στις εξορρύξεις

Σε κάθε περίπτωση ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε μια "βιασύνη χρυσού" νέων ερευνών για ορυκτά καύσιμα και το Ηνωμένο Βασίλειο αψήφησε τις προειδοποιήσεις για το κλίμα εκδίδοντας νέο γύρο αδειοδοτήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Εως τώρα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 100 αιτήσεις για γεωτρήσεις για νέο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς επιστήμονες του κλίματος που λένε ότι τα έργα ορυκτών καυσίμων πρέπει να κλείσουν και όχι να επεκταθούν.Λένε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα έργα, αν πρόκειται να υπάρξει πιθανότητα να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5C.Ο κ. Φατίχ δήλωσε ότι "αν ο κόσμος είναι σοβαρός" για την "αιτία του κλίματος", τότε "πρέπει να μειώσουμε σημαντικά τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια".Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση, τα υπάρχοντα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη μειούμενη ζήτηση, πρόσθεσε.Είπε ότι έχει συζητήσεις με τους διευθύνοντες συμβούλους των πετρελαϊκών εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κ. Φατίχ είπε ότι δεν έχει "κανένα πρόβλημα" με τις πετρελαϊκές εταιρείες να βγάζουν κέρδη, αλλά αν λένε: "Θα αυξήσω την παραγωγή μου κατά τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και η στρατηγική της εταιρείας μου είναι σύμφωνη με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - δεν λειτουργεί, υπάρχει πρόβλημα εδώ".Το κοίτασμα Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, θα μπορούσε να εγκριθεί από την κυβέρνηση εντός εβδομάδων.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι "έχει δεσμευτεί να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2050 και έχει ήδη διανύσει πολύ δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου, μειώνοντας τις εκπομπές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της G7, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε ανάπτυξη και με πηγές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια, που παρέχουν το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου".

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "η μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τις επόμενες δεκαετίες, όπως αναγνωρίζεται από την ανεξάρτητη Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή".

N.Παλ.