Οι τιμές των συμβολαίων φυσικού αερίου για παραδόσεις Ιουλίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, αλλά και τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης αντανακλώνται στις διεθνείς και κυρίως στις ασιατικές τιμές του LNG τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει η Rystad Energy σε σημείωμά της. Οι τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν θεαματικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εξαιτίας των διακοπών τροφοδοσίας και της συντήρησης

σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου στην Νορβηγία, η οποία είναι πλέον ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις σε πολλούς πελάτες της ΕΕ, μετά την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία.

Ύστερα από εβδομάδες συνεχούς πτώσης των τιμών, εν μέσω υποτονικής ζήτησης LNG παγκοσμίως και υποτονικής ζήτησης από τη βιομηχανία, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο  TTF, αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Έτσι στις 10:41 ώρα Ελλάδας σήμερα, Τετάρτη, τα futures Ιουλίου διαπραγματεύονταν στα 38,57 ευρώ/MWh, από 25 ευρώ/MWh πριν από τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, οι τιμές διορθώνουν πτωτικά στις 16:55 και διαμορφώνονται στην περιοχή των 38,150 ευρώ/MWh.  

Τα προβλήματα στον τερματικό σταθμό εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest της Νορβηγίας και η συντήρηση στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας φυσικού αερίου στη Nyhamna και την Kollsnes κρατούν περιορισμένες τις ροές φυσικού αερίου και  οδηγούν σε υψηλότερες τιμές spot. Η συντήρηση στο κοίτασμα Oseberg στη θαλάσσια περιοχή της Νορβηγίας μειώνει επίσης την προσφορά και συμβάλλει σε υψηλότερες τιμές.

"Οι τιμές του TTF φαίνεται να βρίσκονται σε μια κατάσταση ρευστότητας, καθώς συνεχίζει να ισορροπεί μετά από μια σειρά από σοκ προσφοράς που σχετίζονται με το νορβηγικό αέριο από αγωγούς", έγραψαν οι αναλυτές της Rystad σε σημείωμά τους την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Montel.

Η πρόσφατη άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών οδήγησε σε αύξηση των spot τιμών του LNG στην Ασία.

"Με τη δραστηριότητα στην ασιατική αγορά φυσικού αερίου να είναι σχετικά ήρεμη, η μεταβλητότητα των τιμών είναι το αποτέλεσμα της παρακολούθησης του δείκτη της TTF", αναφέρει η Rystad Energy.

Ο θερμότερος καιρός καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στο καλοκαίρι αναμένεται επίσης να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του LNG με την υψηλότερη ζήτηση ενέργειας για ψύξη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές spot του LNG στην Ασία ανέκοψαν μια εβδομαδιαία πτώση και κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών. Η τιμή spot για παραδόσεις Αυγούστου σε προορισμούς στην Βόρεια Ασία, ενισχύθηκε κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, στα 13,50 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), που είναι και το υψηλότερο επίπεδό της από τον Μάρτιο.

Αιτία ήταν η πρόσφατη άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών που οδήγησε σε αύξηση των spot τιμών του LNG στην Ασία.

Ο θερμότερος καιρός, καθώς το βόρειο ημισφαίριο εισέρχεται στη θερινή περίοδο αναμένεται επίσης να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου και του LNG, ως απότοκο της  υψηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη.