Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman έχει ισχυριστεί ότι εμπνέεται από τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης που φαίνεται να συντάσσεται συχνότερα είναι ο Mario Draghi. Επιδιώκοντας να στηρίξει τις αγορές πετρελαίου, ο υπουργός φαίνεται να υιοθετεί μια στρατηγική που μοιάζει με την υπόσχεση του

πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει "ό,τι χρειαστεί". Το πρόβλημα για τον πρίγκιπα Abdulaziz, μετά από μια παρατεταμένη συνεδρίαση του Opec+ στη Βιέννη το Σαββατοκύριακο, είναι ότι ενώ το υπόλοιπο καρτέλ μπορεί να συμμερίζεται τον στόχο του, δεν συμμερίζεται πραγματικά τη δέσμευσή του.

Η μόνη μείωση της παραγωγής που θα προκύψει από τις συζητήσεις των δύο ημερών θα βαρύνει μόνο τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα αφαιρέσει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως - ή περίπου το 10% της τρέχουσας παραγωγής του βασιλείου - από την αγορά τον επόμενο μήνα. Και θα είναι μόνο για ένα μήνα, αν και με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε να παραταθεί.

Οι υπόλοιποι παραγωγοί της ομάδας των 23 μελών, η οποία αντλεί συνολικά πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, θα διατηρήσουν την παραγωγή τους σε μεγάλο βαθμό ως έχει, με τους υφιστάμενους περιορισμούς να επισημοποιούνται και να παρατείνονται μόνο μέχρι το 2024 - μια ζωή μακριά σε μια ασταθή αγορά.

Οι υπουργοί του Opec+, υπό την πίεση του πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, παρουσίασαν ένα ενιαίο μέτωπο μετά τη συνάντηση. Τα αφρικανικά έθνη, όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και η Ισημερινή Γουινέα, αποδέχθηκαν απρόθυμα ότι τα βασικά όρια παραγωγής τους θα μειωθούν το επόμενο έτος, αλλά αναμφισβήτητα απλώς παίζουν μαζί τους. Δυσκολεύονται να πετύχουν τους στόχους της Opec+ ακόμη και όταν υπάρχουν περικοπές.

Οι αντιπρόσωποι και οι σύμβουλοι κατέστησαν σαφές μετά την εκδήλωση ότι τα αφρικανικά έθνη δεν έχουν καμία πρόθεση να μειώσουν την παραγωγή τους, καθώς προσπαθούν να αναζωογονήσουν την παραγωγή τους μετά το σκληρό πλήγμα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του Covid-19.

Αυτό από μόνο του δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη σημασία για την τιμή του πετρελαίου. Οι έμποροι έχουν προ πολλού προεξοφλήσει τους στόχους παραγωγής για χώρες όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, εστιάζοντας αντ' αυτού στο τι πραγματικά παράγουν. Αλλά οι δημόσιες επιδείξεις ενότητας φτάνουν μέχρις εσχάτων, αν όλοι υποψιάζονται ότι πολεμούν στο παρασκήνιο.

Τώρα, η Σαουδική Αραβία έχει στηρίξει τον εαυτό της στο να μειώσει μόνη της την παραγωγή - κάτι που ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είχε κάποτε ορκιστεί να αποφύγει, δείχνοντας ότι δεν ήθελε να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες στην ομάδα.

Για να προστεθούν στα προβλήματα του βασιλείου, δύο από τους ισχυρότερους εταίρους της Σαουδικής Αραβίας στον Opec+ - η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - δύσκολα σπεύδουν να συμμετάσχουν σε περαιτέρω περικοπές.

Η Ρωσία θεωρείται σε γενικές γραμμές ότι αντλεί ό,τι μπορεί, δεδομένων των πιέσεων και των πιέσεων που δημιουργούνται από τις δυτικές κυρώσεις και άλλα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τα έσοδά της από το πετρέλαιο (αν και όχι απαραίτητα τις εξαγωγές της).

Τα ΗΑΕ ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη συνάντηση, λαμβάνοντας έγκριση για ένα πολυπόθητο υψηλότερο βασικό όριο παραγωγής και έγκριση για αύξηση της παραγωγής κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως από το επόμενο έτος.

"Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν σαφώς ένα καλό Σαββατοκύριακο", δήλωσε η Helima Croft της RBC Capital Markets.

Η Σαουδική Αραβία έχει μείνει να κάνει μόνη της μεγάλο μέρος της δύσκολης δουλειάς. Οι έμποροι πιστεύουν ότι ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ έχει δημιουργήσει τώρα μια κατάσταση κατά την οποία οι ίδιοι short sellers που προειδοποίησε να "προσέχουν" πριν από τη συνάντηση μπορούν να δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά του κάθε μήνα.

Θα του είναι δύσκολο να προσθέσει το 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως πίσω στην αγορά, εκτός εάν η τιμή σταθεροποιηθεί βόρεια των 85 δολαρίων το βαρέλι, σε σύγκριση με περίπου 75 δολάρια το βαρέλι πριν από τη συνάντηση.

Η αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής ήταν χλιαρή, με το αργό τύπου Brent να σημειώνει άνοδο μόνο περίπου 1,2% τη Δευτέρα. Θα μπορούσε, βέβαια, σιγά-σιγά να ανέβει υψηλότερα. Αλλά η ψυχολογία της αγοράς φαίνεται να μην ανησυχεί από την προοπτική της εμφάνισης πραγματικής φυσικής στενότητας.

Υπήρχαν προειδοποιήσεις όλο το χρόνο ότι η αγορά θα σφίξει σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά μέχρι στιγμής οι έμποροι έχουν αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό το δόλωμα. Μια υψηλότερη τιμή του πετρελαίου θα ενίσχυε τους φόβους για ύφεση, πληθωρισμό ή υψηλότερα επιτόκια - όλα αυτά θα μείωναν τη ζήτηση.

Ο Rory Johnston της εταιρείας συμβούλων Commodity Context δήλωσε ότι οι έμποροι παραμένουν "επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα της ομάδας παραγωγών να διαχειριστεί αυτή την αγορά".

Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν επίσης προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ ο Λευκός Οίκος έχει μόλις αντιδράσει στην τελευταία κίνηση του Opec+, οι έμποροι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επικεντρωθεί με λέιζερ στη διατήρηση των τιμών των αντλιών υπό έλεγχο.

Πολλοί αναρωτιούνται αν ήρθε η ώρα για τον Opec+ να πάρει μια ανάσα μετά από τρεις μειώσεις παραγωγής σε οκτώ μήνες. Ο πρίγκιπας Abdulaziz μίλησε χθες για τον Opec+ που ενεργεί με "προληπτικό" τρόπο και τόνισε την ανάγκη για "διαφάνεια" στην αγορά. Το τελευταίο σχόλιο προκάλεσε εντύπωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία γνώριζε πολύ καλά τον αποκλεισμό αρκετών επιφανών δημοσιογράφων της Opec από την εκδήλωση.

Αλλά αυτό που μπορεί να θεωρηθεί "προληπτικό" μπορεί επίσης να καταλήξει να μοιάζει με υπερβολική μαστοριά για άλλους. Ακόμα και το "ό,τι χρειαστεί" χάνει τη δύναμή του αν χρησιμοποιείται υπερβολικά.

*Από τους FT