Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας χαμηλό 102 εβδομάδων και σηματοδοτώντας πιθανά το τέλος της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ

29 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2023 ανήλθε στα €86,19/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,04% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €166,82/MWh και στα €0,02/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τρίτη (30/5) φτάνοντας τα €111,25/MWh.            

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την ανοδική πορεία της ζήτησης και τη μειωμένη παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, οι τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας πιέστηκαν προς τα κάτω, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου συνεχίστηκε για μία ακόμα εβδομάδα. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού συνέχισε την άνοδό της πάνω από τις 0,8 TWh (829 GWh). Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 849 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (20 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 43 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 38%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 299 GWh, σημειώνοντας πτώση 14% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 7% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 53 GWh (+21% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 254 GWh καλύπτοντας το 32% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 11 GWh, κάλυψε το 1% της ζήτησης ηλεκτρισμού.