Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης προλειαίνει για άλλη μια φορά το δρόμο της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με το εμβληματικό συνέδριο SE Europe Energy Dialogue που πραγματοποιείται για 14ο έτος στην Θεσσαλονίκη. Κορυφαία στιγμή του διήμερου συνεδρίου υπήρξε έως τώρα, το Φόρουμ των Πρεσβευτών, το οποίο συντόνισε 

ο John Roberts, Energy Security Specialist, στο οποίο συμμετείχαν με ομιλίες τους, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Matthew Lodge, o Erik Holmgren, Economic Counselor, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Πρέσβης ε.τ Μιχάλης Χρηστίδης αντιπρόεδρος επί σειρά ετών της Οργανωτικής Επιτροπής του Balkans & Black Sea Forum. 

Ανοίγοντας τις εργασίες του Ambassador’s Forum, o πρέσβης του Ηνωμένου Βασιείου στην Ελλάδα,  κ. Matthew Lodge μίλησε για τις θεμελιώδεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γηραιά ήπειρος και ιδίως η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μπροστά σε ένα ασταθές πολιτικό διεθνές περιβάλλον, όπως το διαμορφώνει από πέρυσι, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και υποστήριξε πως η ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να συμβαδίσει με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Lodge μίλησε για το ρόλο της διπλωματίας ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στην εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τα μεγάλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια προβλήματα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της απεξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συννενόηση, ευρείες συγκλίσεις και παγκόσμιες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.         

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ΝΑ Μεσόγειος για να καλύψει με φυσικό αέριο τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έχει να παίξει η Ελλάδα σε όλη αυτή την πορεία και χαρακτήρισε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας και κινητήριο δύναμη προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της ενεργειακής αυτονομίας και ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής.

Μίλησε, τέλος για το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των εθνών του πλανήτη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δυναμική παρουσία ενεργειακών εταιρειών της χώρας του, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μεγάλων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα.

Το λόγο  έλαβε αμέσως μετά ο κ. Erik Holmgren, Economic Counselor, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στα μεγάλα προβλήματα στα οποία πρέπει τα δυτικά έθνη να στρέψουν την προσοχή τους στο επόμενο διάστημα, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για την σημασία την οποία αποδίδουν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν όλες οι χώρες τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων που απασχολούν σήμερα τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής.

Είπε ακόμη ότι δεν αποτελεί μυστικό ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, καθώς όπως τόνισε, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ η αυξανόμενη σημασία της ΝΑ Μεσογείου στο θέμα της μεταφοράς καθαρής ενέργειας και φυσικού αερίου από την πηγή προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και εντεύθεν αυτής.

«Οι σχέσεις μας αποτελούν ένα success story», είπε χαρακτηριστικά!

Αναφερόμενος στο αμφιλεγόμενο έργο του αγωγού EastMED, ο κ. Holmgren υποστήριξε, πως η Ουάσιγκτον δεν έχει προτίμηση για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει την κατασκευή του, ενώ αποκάλυψε πως σε συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους μεγάλων developers, τον διαβεβαίωσαν ότι το project είναι βιώσιμο. 

Τέλος, μίλησε για τη δυνατότητα σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και σε όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και για τη στρατηγική σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων και των συνδέσεων φυσικού αερίου, ανάμεσα στην χώρα μας και στα γειτονικά βαλκανικά κράτη. 

 

Tις εργασίες του Ambassador Forum έκλεισε με παρέμβασή του, ο κ.  Μιχάλης Χρηστίδης, πρέσβης ε. τ, o οποίος μίλησε για το γεγονός ότι η εικόνα στον τομέα της ενέργειας ήταν περίπλοκη, πολύ πριν εισβάλλουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, και τόνισε ότι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμη πιο απρόβλεπτη. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η κουλτούρα της συνεργασίας επειδή, όπως τόνισε, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι χώρες της περιοχής να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους.    

To 14o SE Europe Energy Dialogue άνοιξε με την εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής. Μίλησαν ακόμη ο κ. Απόστολος Πετρόπουλος Energy Modeler, IEA, The Global Energy Scene and Regional Perspectives, σε σύνδεση από το Παρίσι, ο καθηγητής Κόμνιος Κομνηνός, Associate Professor in Evidence Law, Digital Technology & Alternative Dispute Resolution, και μέλος της ΡΑΕ καθώς και ο κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ.