14th SEEED του ΙΕΝΕ: Βασική Πρόκληση για τη ΝΑ Ευρώπη ο Συνδυασμός της Ενεργειακής Ασφάλειας με τη Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα

14th SEEED του ΙΕΝΕ: Βασική Πρόκληση για τη ΝΑ Ευρώπη ο Συνδυασμός της Ενεργειακής Ασφάλειας με τη Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα
του Δημήτρη Φάρου
Πεμ, 25 Μαΐου 2023 - 16:53
Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του τo 14th SE Europe Energy Dialogue (14th SEEED) του ΙΕΝΕ, που πραγματοποιείται σε υβριδική μορφή σήμερα, Πέμπτη, 25 και αύριο, Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 στην Θεσσαλονίκη. Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης κ. Κωστής Σταμπολής, τόνισε ότι στόχος και του εφετινού Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, είναι να φέρει κοντά τις χώρες της περιοχής, οι οποίες συχνά έχουν όχι απλά διαφορές αλλά ακόμη και διενέξεις

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια σε γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Υπογράμμισε, επίσης, τον στρατηγικό ρόλο του φυσικού αερίου, καθώς βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως επισήμανε ο κ. Σταμπολής, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της ΕΕ για απανθρακοποίηση, πράγμα, που προέβλεψε ότι θα είναι από τα πιο σημαντικά σημεία συζήτησης κατά τις εργασίες του συνεδρίου.

Βασική πρόκληση θα είναι, άρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ, το πώς θα συνδυαστούν η ενεργειακή ασφάλεια με τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και σε όλη την ΕΕ. Επισήμανε, επίσης, τις καινοτομίες του εφετινού SEEED, όπως το ειδικό Ambassadors’ Forum, με συμμετοχή πρέσβεων, που δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για τις ενεργειακές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τα “Country Reports from SE Europe”, στο πλαίσιο των οποίων θα παρουσιαστούν αναλυτικές εκθέσεις για όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, παρέχοντας το απαραίτητο υπόβαθρο για την κατανόηση των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή.

Στη συνέχεια, τις δικές του εισαγωγικές παρατηρήσεις διατύπωσε ο εισηγητής του 14th SEEED κ. John Roberts, ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, ο οποίος τόνισε, ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα: από τη μια πρέπει να υπερβούμε τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό αλλά, ταυτόχρονα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ανάγκη για ορυκτά καύσιμα είναι πιο έντονη από ποτέ. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι πιθανόν η αντίθεση αυτή να μη διαρκέσει πολύ περισσότερο, καθώς είναι αρκετά λογικό να υποθέσουμε ότι μόλις η Ευρώπη περάσει τον επόμενο χειμώνα, τα χειρότερα της άμεσης κρίσης από την Ουκρανία θα έχουν περάσει, σχεδόν ανεξάρτητα από την πορεία του πολέμου. Ο βασικός λόγος είναι ότι η χρονιά που πέρασε ήταν εκπληκτικά καλή για το φυσικό αέριο, καθώς συνεχίστηκαν οι ρωσικές εισαγωγές, νέες ποσότητες lNG εισήλθαν στην αγορά, τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στην Κίνα συγκράτησαν τη ζήτηση στην Ασία, και, κυρίως, ο πολύ ήπιος χειμώνας. Όμως, παρ’ ό, τι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον ερχόμενο χειμώνα, πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα είναι πιο εύκολη γιατί αρχίζουμε και βλέπουμε τα οφέλη από την τεράστια αύξηση επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Ο κ. Roberts υπογράμμισε ότι το 2022 υπήρξε έτος ρεκόρ στις επενδύσεις στις ΑΠΕ, οι οποίες έφτασαν το 1,7 τρις δολ., έναντι μόλις 1 τρις δολ. σε άνθρακα, φ. αέριο και πετρέλαιο, όπως δείχνει και η έκθεση World Energy Investment που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΙΕΑ (βλ. εδώ). Όπως τόνισε, θα έχουμε ένα καλύτερο 2024 αλλά ίσως να έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί η οποιαδήποτε χώρα που θα θέλει να βοηθήσει συνολικά την Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα, γιατί αλλιώς δεν θα φανεί χρήσιμη για τα μακροπρόθεσμα. Κι αυτό αφορά κυρίως την προμήθεια της Ευρώπης σε αέριο.

Τέλος, ο κ. John Roberts τόνισε ότι το Background Paper του ΙΕΝΕ για το 14th SEEED δεν θα μπορούσε να συνοψίσει καλύτερα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΝΑ Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση.  

Το 14οSE Europe Energy Dialogue πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο"The Met Hotel" της Θεσσαλονίκης σε υβριδική μορφή. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται κορυφαία στελέχη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, ειδικοί από όλους τους επιμέρους ενεργειακούς κλάδους, κρατικοί αξιωματούχοι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εκπρόσωποι περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και think tank. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα το βρείτε εδώ.

Βασικοί χορηγοί του 14ου SEE EnergyDialogue είναι η HELLENiQ ENERGY, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ENEX) και η δικηγορική εταιρεία KG Law, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες Elpedison, Energean, Exist, SEleNe CC, EnSCo, HEREMA, ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia.gr, το website NE Global και το SeeNews. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την ατζέντα του συνεδρίου, τους επιβεβαιωμένους ομιλητές, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, βλ. εδώ.