Τον περασμένο Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, οι τιμές του αργού υποχώρησαν καθώς οι έντονες ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και οι δυσοίωνες προοπτικές της πετρελαϊκής ζήτησης διαμόρφωσαν ένα υποτονικό κλίμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτό επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε σήμερα (16/5). Ειδικότερα, οι τιμές του αργού κινήθηκαν χαμηλότερα λόγω της περιορισμένης βιομηχανικής δραστηριότητας και των υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία συνδυαστικά οδήγησαν

σε πιθανά σενάρια ύφεσης και σε μεγαλύτερη ανησυχία για επιδείνωση της αύξησης της πετρελαϊκής ζήτησης. Η τρέχουσα απαισιοδοξία, ωστόσο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πιο «σφικτό» ισοζύγιο της αγοράς που αναμένουμε το β’ εξάμηνο του 2023, όταν η ζήτηση εκτιμάται ότι θα επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

 

Η πρόβλεψη του ΙΕΑ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2023 έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 2.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα στην τελευταία Έκθεση, με την ανάκαμψη της Κίνας να εκτιμάται ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ο δεύτερος μεγαλύτερος χρήστης πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2023. Η ζήτηση ρεκόρ στην Κίνα, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή στην αρχή του τρέχοντος έτους αντιστάθμισε πάνω από το αναμενόμενο την περιορισμένη βιομηχανική δραστηριότητα και τη χρήση πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ, που αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% της ανάπτυξης φέτος. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2023, 1.3 εκατ. βαρέλια την ημέρα περισσότερα από το 2019.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι μεγάλες απώλειες από τη βόρεια κουρδική περιοχή του Ιράκ μετά το κλείσιμο του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, οι πυρκαγιές στον Καναδά, οι διαδηλώσεις εργαζομένων στη Νιγηρία και οι περικοπές που σχετίζονται με τη συντήρηση στη Βραζιλία κυριαρχούν στις πρόσφατες ειδήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτές οι διακοπές στην πετρελαϊκή τροφοδοσία δεν προκάλεσαν άνοδο στις τιμές και ορατή πτώση στα αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός εφοδιασμός πετρελαίου συνέχισε να αποδεικνύεται ανθεκτικός. Τον περασμένο Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό επίπεδο, μετά την εισβολή, της τάξεως των 8.3 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η Μόσχα δεν περιόρισε κατά 500 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα την ανακοινωθείσα προσφορά πετρελαίου. Πράγματι, η Ρωσία μπορεί να αυξάνει τις ποσότητες για να αναπληρώνει τα χαμένα έσοδα. Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά $1.7 δισ. στα $15 δισ. τον περασμένο μήνα, αλλά ήταν 27% χαμηλότερα σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ.

Με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου να αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω αυτόν τον μήνα καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέες περικοπές του OPEC+, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου ενδέχεται να τεθούν ξανά υπό πίεση. Η αποδέσμευση ποσοτήτων ρεκόρ από τα κυβερνητικά αποθέματα του IEA το 2022 μείωσαν το έλλειμμα των βιομηχανικών αποθεμάτων έναντι του μέσου όρου της πενταετίας σε λιγότερο από 90 εκατ. βαρέλια από τα 300 εκατ. βαρέλια που ήταν πριν από ένα χρόνο, τονίζει ο ΙΕΑ.