Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας εμφάνισαν αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή 30 Απριλίου, εν μέσω του συνδυασμού της εύρωστης ηλιακής παραγωγής με την υποτονική ζήτηση. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ανάλυσης των αγορών της ΝΑ Ευρώπης, που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ΙΕΝΕ, η Βουλγαρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -13,88%, ακολουθούμενη από την Ιταλία, -13,77%, ενώ Ρουμανία και Ελλάδα κατέγραψαν μέτριες μειώσεις τιμών ηλεκτρισμού σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη ακολούθησαν πτωτική τάση κατά το προηγούμενο επταήμερο, με το σύνολο των τιμών να παραμένουν κάτω από το φράγμα των 100 ευρώ /MWh, καθώς η άφθονη αιολική παραγωγή διατήρησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, κάθε χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη εμφάνισε πτώση τιμών που κυμάνθηκε μεταξύ -7% και -26%. Η Γαλλία κατέγραψε ισχυρή πτώση 25,98%, στα 79,58 ευρώ/MWh, χάρη στην υψηλή διαθεσιμότητα των πυρηνικών μονάδων -περίπου 62% -σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο, πέρυσι. Το πτωτικό σπιράλ των τιμών χονδρικής ηλεκτρισμού ακολούθησε η Σλοβακία, με μέση εβδομαδιαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας 81,99 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά -23,04% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο Στον αντίποδα βρέθηκαν η Ελβετία με τιμή 96,10 ευρώ/MWh, παρά τις σημαντικές ποσοστιαίες απώλειες του -19,53%, και η Γερμανία με τη δεύτερη ακριβότερη τιμή, 87,55 ευρώ/MWh.
(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή:ΡΑΕ)
Σε αντίθεση με την Κεντρική Ευρώπη, μεγάλο τμήμα των αγορών της ΝΑ Ευρώπης κατέγραψε εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 100 ευρώ/MWh. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κυμάνθηκαν μεταξύ 87 - 119 ευρώ/MWh, με την Ρουμανία να κινείται στο χαμηλότερο, 86,87 ευρώ/MWh, ακολουθούμενη από την Βουλγαρία, 87,12 ευρώ/MWh. Η Ιταλία υπήρξε η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη με χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού 119,47 ευρώ/MWh, ακόμη και αν κατέγραψε ποσοστιαία πτώση -13,72%, και ακολούθησε η Ελλάδα με ποσοστιαία κάμψη -7,91% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταμηέρο και μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 113,37 ευρώ/MWh.
Στο μέτωπο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, υπήρξαν έντονες αποκλίσεις, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη, όμως η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ήταν αυξημένη κατά 3,35%, για να ανέλθει συνολικά στις 14072,02 GWh. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία ήταν μειωμένη κατά -10,76%, -3,24%, -2,10% αντίστοιχα, χάρη στις ήπιες καιρικές συνθήκες, ενώ στις Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα ήταν αυξημένη ζήτηση κατά 22,02%, 3,57% και 1,03% αντίστοιχα, λόγω του άστατου καιρού και των χαμηλότερων του κανονικού για την εποχή, θερμοκρασιών.
Η παραγωγή από μεταβλητές ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη αυξήθηκε κατά 79,0%, και ανήλθε σε 2579,42 GWh, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην υψηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας καθώς και στην αυξημένη απόδοση της ηλιακής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η συνολική απόδοση των υδροηλεκτρικών μονάδων κατά την ίδια εβδομάδα ήταν αυξημένη, χάρη στις υψηλές βροχοπτώσεις, κυρίως στην Ιταλία. Συνολικά, η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παρουσίασε σημαντική αύξηση της υδροηλεκτρικής απόδοσης κατά 14,73%, φθάνοντας τις 3387,47 GWh. Ακόμη, η παραγωγή θερμικής ενέργειας αυξήθηκε σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη-άνθρακα αυξήθηκε σε μικρότερο βαθμό.
Τέλος, όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερες κατά -2,59% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην άφθονη παραγωγή από ΑΠΕ Ειδικότερα, Ελλάδα και Ουγγαρία εμφάνισαν αυξημένες καθαρές εισαγωγές κατά 14,16% και 29,27%, αντίστοιχα, λόγω της υψηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ Ιταλία και Κροατία εμφάνισαν μείωση καθαρών εισαγωγών κατά -8,89% και -3,15%, αντίστοιχα. Ακόμη, η Σερβία εμφανίστηκε για άλλη μια εβδομάδα ως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού, με καθαρές εξαγωγές +93,13 GWh, υψηλότερες κατά 8,57% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Ρουμανία διατηρήθηκε στην κορυφή ως ο κύριος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με καθαρές εξαγωγές 211,44 GWh, υψηλότερες κατά 2,32%.