Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη λόγω του ανοδικού κλίματος της αγοράς μετά από την ανακοίνωση της αισιόδοξης πρόβλεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στοχευμένους παγκόσμιους ρυθμούς πληθωρισμού, καθώς και την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης. Έτσι, το Brent διαπραγματευόταν στα 86,25 δολάρια το βαρέλι στις 16:22 ώρα Ελλάδος (14:22 ώρα Γκρήνουιτς), αυξημένη κατά 0,75% από την τιμή κλεισίματος των 85,61 δολαρίων το βαρέλι την προηγούμενη συνεδρίαση.Την ίδια ώρα, το αμερικανικό WTI διαπραγματευόταν στα 82,84 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,87% μετά το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στα 81,53 δολάρια το βαρέλι

Οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεσή του World Economic Outlook με τίτλο, A Rocky Recovery, στην οποία αναφέρει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη διαρκεί «αν και ο δρόμος προς την ανάκαμψη γίνεται δυσχερής», προκάλεσαν ανοδικό κλίμα της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Κίνας ανοίγει ξανά με ραγδαίους ρυθμούς, με τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας να χαλαρώνουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.Επιπλέον, το Ταμείο εκτιμά ότι οι διαταραχές στις αγορές ενέργειας και τροφίμων παγκοσμίως που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας υποχωρούν και ότι «η μαζική και συγχρονισμένη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσει να αποδίδει καρπούς, με τον πληθωρισμό να επανέρχεται κοντά στους στόχους» που έχουν τεθεί.

Από την άλλη, περιορίζοντας τις ανοδικές τάσεις στις τιμές, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανακοίνωσε αργά την Τρίτη την εκτίμησή του για αύξηση άνω των 377.000 βαρελιών στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αντίθετα με την προσδοκία της αγοράς για μείωση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια. Μια ισχυρή αύξηση των αποθεμάτων συνεπάγεται πτώση της ζήτησης αργού στις ΗΠΑ, μετριάζοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τη μείωση της ζήτησης. Τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) για τα αποθέματα πετρελαίου θα ανακοινωθούν αργότερα την Μ. Τετάρτη και εάν επιβεβαιωθεί η αύξηση στα επίπεδα των αποθεμάτων, οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν.