Οι αυξημένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και η υψηλότερη  κατανάλωση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για το καύσιμο να ξεπεράσει την προσφορά το περασμένο έτος και να εξωθήσει τις τιμές spot στο Henry Hub σε νέα υψηλά από το 2008, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε

η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC) στην έκθεσή της για το 2022. Εν τούτοις, οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, λόγω των θερμότερων χειμερινών καιρικών συνθηκών κατά το παράδειγμα της Ευρώπης. Έτσι, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες είναι περίπου 24% περισσότερα από το μέσο όρο της πενταετίας και 36% περισσότερα από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πέρυσι. Ο συνδυασμός ασκεί καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Henry Hub.  Πέρυσι, το άλμα στις τιμές του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ενίσχυσε τις εξαγωγές  αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατά 9%, σε 10,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (Bcf/d) κατά μέσο όρο, όπως τονίζεται στην έκθεση της FERC αλλά και επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA).

"Οι σφιχτές προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου συνέβαλαν στην αύξηση των διεθνών τιμών, που ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρα για αυξημένες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ", αναφέρει χαρακτηριστικά η FERC στην έκθεσή της.

"Ταυτόχρονα, η έγκριση για επέκταση νέων σταθμών εξαγωγής LNG, το 2022, αύξησε την ικανότητα υγροποίησης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εντεινόμενη διεθνής ζήτησης σε περιοχές με υψηλότερες τιμές", προστίθεται στην ίδια έκθεση.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, η Ευρώπη ήταν ο κορυφαίος προορισμός των αμερικανικών εξαγωγών LNG το 2022, με τα φορτία από τις ΗΠΑ να εκτοξεύονται κατά 141%, αναφέρει η EIA.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 64% των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου το περασμένο έτος, ενώ τέσσερις χώρες,  η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες αντιπροσώπευαν συνολικά το 74% των αμερικανικών εξαγωγών υγροποημένου φυσικού αερίου προς τις αγορές της Γηραιάς ηπείρου. 

Τούτο σήμαινε πως οι εξαγωγές LNG  των ΗΠΑ προς την Ασία μειώθηκαν, καθώς η Κίνα και άλλοι εισαγωγείς αμερικανικού υγροποιημένου φ. αερίου μείωσαν τις αγορές τους λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω Covid-19  που επέβαλε το Πεκίνο, αλλά και των υψηλών τιμών στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οι εισαγωγείς της Νότιας Ασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εξαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Κίνα, μειώθηκαν κατά 78%, αναφέρει η EIA.

Η συνολική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την υψηλότερη εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, έστειλε τις τιμές αναφοράς των ΗΠΑ σε πολυετή υψηλά. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του Henry Hub ήταν 6,38 δολάρια ανά MMBtu το 2022, από 3,82 δολάρια/MMBtu το 2021. "Αυτή ήταν η υψηλότερη μέση τιμή spot στο Henry Hub από το 2008 και η μεγαλύτερη απόλυτη μέση ετήσια αύξηση της τιμής από το 2005", αναφέρει η FERC.

Φέτος, οι τιμές του Henry Hub έχουν μειωθεί λόγω του ηπιότερου χειμώνα σε πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ την ίδια ώρα τα αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από το μέσο όρο πενταετίας, επιβαρύνοντας τις τιμές.

Στις τελευταίες βραχυπρόθεσμες ενεργειακές προοπτικές της, η EIA μείωσε εκ νέου τις προβλέψεις της για τις τιμές του φυσικού αερίου για το τρέχον και το επόμενο έτος. Η EIA διαβλέπει τώρα ότι οι τιμές θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 3,02 δολάρια ανά MMBtu φέτος, ήτοι, μειωμένες κατά 11,2% από την προηγούμενη πρόβλεψή της, ενώ μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τις τιμές του φυσικού αερίου το επόμενο έτος, στα 3,89 δολάρια ανά MMBtu από 4,04 δολάρια ανά MMBtu στην προηγούμενη έκθεσή της.

Ως αποτέλεσμα του ήπιου χειμώνα και της χαμηλής κατανάλωσης φυσικού αερίου στους οικιακούς και εμπορικούς τομείς, η EIA αναμένει 2,4% λιγότερη κατανάλωση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το 2023 σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με την EIA, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν από τα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την επαναλειτουργία της μονάδας εξαγωγής LNG του Freeport, της εποχικής αύξησης της ζήτησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της σχετικά επίπεδης εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του 2023, καθώς οι παραγωγοί μειώνουν τις γεωτρήσεις ως απάντηση στις χαμηλότερες τιμές.

(Eτήσια μεταβολή τιμών TTF. Πηγή: Barchart.com)

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Απριίου, στον ολλανδικό κόμβο TTF, καταρρέουν. Από το πρωί σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, οι τιμές κινούνται στα όρια διακύμανσης μεταξύ 3-40 ευρώ/MWh, που αποτελεί νέο χαμηλό από τον Απρίλιο του 2022.