Η Κίνα Προετοιμάζεται για την Εξόρυξη Κρίσιμων Ορυκτών από τα Βάθη της Θάλασσας

Η Κίνα Προετοιμάζεται για την Εξόρυξη Κρίσιμων Ορυκτών από τα Βάθη της Θάλασσας
energia.gr
Πεμ, 16 Μαρτίου 2023 - 09:15

Η Κίνα θα καταβάλει νέες προσπάθειες για να συμμετάσχει στην κούρσα εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών από τα βάθη της θάλασσας. Η αγγλόφωνη κυβερνητική εφημερίδα China Daily αναφέρει ότι η χώρα υστερεί σε σχέση με τη Δύση όσον αφορά την έρευνα, την τεχνολογία και το υλικό για την εξόρυξη στον βυθό της θάλασσας, την οποία αποκαλεί "ένα νέο σύνορο για τον διεθνή ανταγωνισμό".

Ο Ye Cong του China Ship Scientific Research Center με έδρα το Wuxi, θυγατρική της China State Shipbuilding Corp, δήλωσε ότι η εξόρυξη των μετάλλων που βρίσκονται στο βυθό -κυρίως νικέλιο, χαλκός, κοβάλτιο και μαγγάνιο- θα μας βοηθήσει "να μειώσουμε τη μεγάλη εξάρτηση από ξένους προμηθευτές".

Ο Ye είναι μέλος της 14ης Εθνικής Επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, ενός οργάνου διαμόρφωσης πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η China Daily αναφέρει ότι η κρατική ναυπηγική εταιρεία είναι γνωστή για τα υποβρύχια βαθιάς θάλασσας, όπως το Jiaolong (Sea Dragon) και το Shenhai Yongshi (Deep Sea Warrior).

Εξαίρεση από την εξόρυξη

Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν για την πρώτη συνθήκη για την ανοικτή θάλασσα μετά από μια δεκαετία και πλέον διαπραγματεύσεων από τα κράτη-μέλη. Στόχος της συνθήκης είναι να παραχωρηθεί για διατήρηση περίπου το 30% των διεθνών υδάτων του κόσμου και να προβλεφθούν κανόνες για την εκμετάλλευσή τους.

Το Climate Change News αναφέρει ότι η εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες εξαιρείται από τους κανονισμούς για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) που θεσπίστηκαν βάσει της συνθήκης του ΟΗΕ, η οποία θα παραμείνει στην αρμοδιότητα της Διεθνούς Αρχής για τον θαλάσσιο βυθό.

Η ISA επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την εξόρυξη σε βαθιά θάλασσα από το 2014 και πρόκειται να εκδώσει τον εγκεκριμένο κώδικα εξόρυξης εντός των επομένων μηνών.

Το CCN σημειώνει ότι η ISA επιτάχυνε τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων αφού το νησιωτικό κράτος Ναούρου "ενεργοποίησε μια ασαφή διάταξη που επιβάλλει την έγκριση έως τον Ιούλιο του 2023", προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που η υπηρεσία χάσει την προθεσμία, "οι εταιρείες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα για να ξεκινήσουν εξορύξεις πλήρους κλίμακας, ακόμη και χωρίς να υπάρχουν κανόνες".

Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε ιζήματα της αβυσσικής πεδιάδας σε βάθος νερού περίπου 3.500-6.000 μέτρων και το USGS αναμένει ότι περίπου το 35-45% της ζήτησης για κρίσιμα μέταλλα θα προέρχεται από ορυχεία σε μεγάλα βάθη του ωκεανού μέχρι το 2065.