Η σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φέτος θα περιορίσει την παγκόσμια οικονομική ύφεση, ιδίως στην Ευρώπη, όπου οι φόβοι για ύφεση και πληθωρισμό έχουν αμβλυνθεί. Σήμερα, οι τιμές του Brent του διεθνούς benchmark διαπραγματεύονται σε επίπεδα χαμηλότερα των 79 δολαρίων ανά βαρέλι, έχοντας προλάβει να ανακάμψουν ενδοσυνεδριακά σε ποσοστό περί το 1,5% από τις πρωινές συναλλαγές. Ένα χρόνο πριν, είχαν εκτιναχθεί πάνω από 100 δολάρια, και σε ένα

 σημείο πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι. Σε αντίστοιχο πτωτικό σπιράλ έχουν βρεθεί και οι  τιμές του φυσικού αερίου, με τα futures στον ολλανδικό κόμβο TTF να διαπραγματεύονται από το πρωί στο όριο διακύμανσης των 44,5 ευρώ/MWh και  της  Ευρώπης που συνιστά νέο χαμηλό 18 μηνών. Αυτό έγινε δυνατό χάρη στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, την κάθετη μείωση της ζήτησης, τα πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο αποθέματα αερίου και τον ηπιότερο χειμώνα.  Η ευρωπαϊκή οικονομία άντεξε τους τελευταίους μήνες καλύτερα από ό,τι αναμενόταν το φθινόπωρο, χάρη, επίσης, και στην χαμηλότερη επιβάρυνση της βιομηχανικής παραγωγής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τις τιμές της ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εικόνα της οικονομίας είναι πιο διαφοροποιημένη, αλλά οι καταναλωτές απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές βενζίνης στην αντλία τους τελευταίους μήνες, σε σύγκριση με την αρχή της περσινής οδηγικής περιόδου. Καθώς πλησιάζει η νέα σεζόν, οι δαπάνες για βενζίνη θα μπορούσαν να είναι πολύ χαμηλότερες, επιτρέποντας εξοικονομήσεις δαπανών σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι δαπάνες για άλλα είδη θα μπορούσαν να συνεχίσουν να διατηρούν τον πληθωρισμό υψηλότερα από ό,τι θα ήθελε η Fed, ενώ ο πραγματικός αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων στα οικονομικά των καταναλωτών και στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες ότι η Fed δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων - και θα μπορούσε ακόμη και να επιστρέψει σε αύξηση 50 μονάδων βάσης ήδη από το τέλος του τρέχοντος μήνα - οι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των επιτοκίων στις προθέσεις τους να ξοδέψουν φέτος.

Ωστόσο, η πτώση των τιμών της ενέργειας έχει βοηθήσει τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές στην Wall Street Journal. "Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό όσον αφορά τις μακροοικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη", δήλωσε στην Journal ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο.

Η Ευρώπη, για την οποία υπήρχε ο φόβος ότι θα βυθιζόταν σε ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα στο τέλος του περασμένου έτους. Οι πιο πρόσφατες ενδιάμεσες προβλέψεις δείχνουν ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση και φέτος και θα καταφέρει να αποσπάσει μικρή οικονομική ανάπτυξη, χάρη και στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας σε σχέση με την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τον περασμένο μήνα ελαφρώς προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της οικονομίας της ΕΕ και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης για το 2023, λέγοντας ότι η οικονομία της ΕΕ θα αποφύγει την ύφεση φέτος.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αναμένεται τώρα να σημειώσει ανάπτυξη 0,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,6%, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας τις Οικονομικές Προβλέψεις του Χειμώνα 2023. "Η οικονομία της ΕΕ εισήλθε στο 2023 σε υγιέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν και φαίνεται ότι θα ξεφύγει από την ύφεση", τόνισε.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, είναι μια εντεώς διαφορετική περίπτωση καθώς είναι πιθανό να μην καταφέτουν να αποφύγουν, τελικά, την ύφεση όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων καλύψουν πλήρως την οικονομική δραστηριότητα.