Η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και για τον επόμενο χειμώνα, δήλωσαν την Τρίτη (28 Φεβρουαρίου) οι Υπουργοί Ενέργειας του ευρωπαϊκού μπλοκ, προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα. Αντιμέτωπη με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Ένωση των 27 κρατών- μελών συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 κατά 15%.

 

Οι πραγματικοί αριθμοί της μείωσης αυτής ξεπέρασαν τον «εθελοντικό» στόχο, χάρη στον ήπιο καιρό και τις υψηλές τιμές που ανάγκασαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μεταξύ 2017 και 2022.

Τα κράτη μέλη «συζήτησαν την επέκταση ορισμένων μέτρων έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε γρήγορα τα αποθέματά μας σε φυσικό αέριο και να αντιμετωπίσουμε πιθανές εντάσεις», δήλωσε την Τρίτη η Γαλλίδα Υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher .

Ο Κανονισμός της ΕΕ που εγκρίθηκε πέρυσι λήγει στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε αργά τη Δευτέρα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, προσθέτοντας πως η Επιτροπή θεωρεί ότι «η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης είναι μια επιλογή που δεν μετανιώνει».

«Είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσουμε την ετοιμότητά μας για τον επόμενο χειμώνα και για την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης 90% έως την 1η Νοεμβρίου», πρόσθεσε η ίδια, που αποτελεί σταθερό στόχο της ΕΕ για κάθε χειμώνα.

Η μάχη για την ενέργεια κερδήθηκε, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, λέει η Ευρωπαία Επίτροπος της ΕΕ για την Ενέργεια.

Η ΕΕ πέρασε με επιτυχία τον χειμώνα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να διακόψει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Kadri Simson.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε οποιονδήποτε νέο στόχο μείωσης για τον επόμενο χειμώνα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει ζητήσει στόχο υψηλότερο από 15%.

Ο Γερμανός υφυπουργός Sven Giegold δήλωσε ότι είναι σημαντικό «όχι μόνο να παρατείνουμε τους ισχύοντες κανόνες, (αλλά) πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στην αγορά».

Άλλοι ήταν πιο συγκρατημένοι. Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela δήλωσε ότι οι περσινές κινήσεις ήταν «τεχνικά μη επαναλήψιμες».

«Δεν μπορείτε να αναγκάσετε βασικά τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερο θέρμανση. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τη βιομηχανία να παράγει λιγότερο», προειδοποίησε, ζητώντας μέτρα όπως η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση».

Αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πέρυσι, καθώς οι χώρες προσπάθησαν να καλύψουν τις μειώσεις στις προμήθειες των ρωσικών αγωγών, αναφέρει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας την Τρίτη.

«Η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022 καθοδηγήθηκε από την Ευρώπη με μια απότομη αύξηση 63%, αντισταθμίζοντας τη σημαντική πτώση των εισαγωγών αερίου από αγωγούς από τη Ρωσία», ανέφερε ο ΔΟΕ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) σε τριμηνιαία έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 66 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να προμηθεύουν τα δύο τρίτα αυτής της αυξημένης κατανάλωσης, ανέφερε η έκθεση.

Για το 2023, ο ΔΟΕ αναμένει ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα υποχωρήσει κατά 3%, αφού είχε μειωθεί κατά 13% το 2022. Βλέπει περαιτέρω μειώσεις στη χρήση φυσικού αερίου από τον τομέα της ενέργειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επεκτείνονται και η γαλλική πυρηνική παραγωγή αυξάνεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

euractiv.gr