Η Τσεχία βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμα ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματός της, αυτή τη φορά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα αυτή καθυστέρηση έρχεται να προστεθεί στις υφιστάμενες ενστάσεις από τη γαλλική EDF, η οποία δυσαρεστήθηκε από την επικράτηση της νοτιοκορεατικής KHNP στον σχετικό διαγωνισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιλέγει να εργαλειοποιήσει τη γνωστή συνταγή που χρησιμοποιεί εναντίον των κινεζικών επιχειρήσεων, αυτή τη φορά και εναντίον των νοτιοκορεατικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή διέταξε την κυβέρνηση της Τσεχίας να αναβάλει την υπογραφή ενός συμβολαίου με την KHNP της Νότιας Κορέας. Τον Ιούλιο του 2024, η KHNP είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την κατασκευή των πυρηνικών μονάδων Dukovany 5 και 6, κοντά στην πόλη Brno της νότιας Τσεχίας.

Όμως, έκτοτε τα προβλήματα δεν έχουν σταματήσει. Η αμερικανική Westinghouse, η οποία βρισκόταν εν μέσω δικαστικής διαμάχης με την KHNP σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των πυρηνικών αντιδραστήρων των δύο εταιρειών, υπέβαλε ένσταση με την τσεχική Υπηρεσία κατά του Μονοπωλίου. Εντέλει, οι δύο επιχειρήσεις συμφώνησαν σε συμβιβασμό τον Ιανουάριο του 2025, με τη Westinghouse να αποσύρει όσους δικαστικούς περιορισμούς εκκρεμούσαν.

Η γαλλική EDF υπέβαλε επίσης ένσταση, η οποία απορρίφθηκε αρχικά τον Οκτώβριο του 2024, και ξανά τον Απρίλιο του 2025 από την Υπηρεσία κατά του Μονοπωλίου της Τσεχίας. Οι Γάλλοι συνέχισαν τις πιέσεις τους, μεταφέροντας τα παράπονά τους στα τσεχικά δικαστήρια. Στις αρχές Μαΐου, το τοπικό δικαστήριο στο Brno να διατάζει την ακύρωση της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Τσεχίας και KHNP μέχρι την εκδίκαση της αγωγής που υπέβαλε η EDF. Η Τσεχία έχει προειδοποιήσει την EDF πως θα ζητήσει αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις που θα προκληθούν από τη δικαστική διαμάχη.

Η νέα ένσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετίζεται με την υποψία χορήγησης ξένων επιδοτήσεων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που η ΕΕ έχει χρησιμοποιήσει πολλές στη διαμάχη που ξεκίνησε με την Κίνα, ανοίγοντας έρευνες για πρακτικές ντάμπινγκ και επιβάλλοντας δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. Τώρα, το όπλο αυτό στρέφεται κατά της Νότιας Κορέας, μίας χώρας που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης σε μία σειρά κρίσιμων τομέων, από τις ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι τις μπαταρίες. Η Επιτροπή δήλωσε πως δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα για την KHNP επί του παρόντος, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο.

Με τους αντιδραστήρες να έχουν ημερομηνία παράδοσης το 2036 και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να κινούνται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό πως η έναρξη του έργου θα καθυστερήσει για μήνες, αν όχι χρόνια. Ως εκ τούτου, η ξαφνική— και προκλητική κατά ορισμένους— εμπλοκή των Βρυξελλών θέτει σε κίνδυνο τον ενεργειακό σχεδιασμό της Τσεχίας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr