Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή τις τελευταίες 73 εβδομάδες, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 26 Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε στα €145,04/MWh, δηλαδή

μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 8,06% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €238,94/MWh και στα €1,01/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (24/2) φτάνοντας τα €165,67/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η μέση εβδομαδιαία τιμή επηρεάστηκε αρκετά από την κατάρρευση της τιμής της περασμένης Κυριακής (26/2), λόγω της υψηλής αιολικής παραγωγής. Επιπλέον, τόσο η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού, απόρροια των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, όσο και οι ενισχυμένες εισαγωγές, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού έπεσε κάτω από τις 0,9 TWh (897 GWh). Το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 565 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 951 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (54 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 40 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 32%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 281 GWh, σημειώνοντας πτώση 2% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 2% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα μόλις 19 GWh (-17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 233 GWh καλύπτοντας το 27% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 144 GWh κάλυψε το 17% της ζήτησης ηλεκτρισμού.