Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έσπασαν τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών  το 2022. Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί  ανακοίνωσαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο της ζήτησης, η οποία είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 αλλά και τη μείωση των ρωσικών εξαγωγών απόρροια των κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon και Shell ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το 2022. Και η συνέχεια αναμένεται το ίδιο επιτυχημένη δεδομένου ότι παραγωγή πετρελαίου σε πολλά μέρη του κόσμου πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο έτος:  Μια μερίδα αναπτυσσομένων χωρών 

 

βρίσκονται στη μέση ή στα πρόθυρα πραγματικά μαζικών επεκτάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, η διεθνής χρηματοδότηση συνεχίζει να ρέει σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν πολλαπλασιάζονται οι υποσχέσεις για το αντίθετο. Και η βιομηχανία επιδίδεται σε μια συνεχή προσπάθεια να καθυστερήσει αυτό που ευρέως θεωρείται πλέον αναπόφευκτο, δηλαδή την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, κέρδη 40 δισ δολαρίων ανακοίνωσε και η Shell, τα μεγαλύτερα στην ιστορία των 115 ετών της-, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή, Chevron πέρασε τρίτη στα κέρδη, αφού το ρεκόρ της για το 2022 ήταν 36,5 δισεκατομμύρια και η ConocoPhillips, αμερικανική πετρελαϊκή που ειδικεύεται στη διύλιση, διπλασίασε τα κέρδη της σε υψηλό 10ετίας, στα 18,7 δισ. δολάρια. Αστρονομικά κέρδη ανακοίνωσε και η BP για το 2022 υπερδιπλάσια σε σχέση με περασμένο έτος. Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη 27,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσσια σε σύγκριση με 12,8 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους.

Όσο κι αν θα το απεύχονται κάποιοι Δυτικοί, η παγκόσμια χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου όχι μόνο δεν επιβραδύνεται, αλλά αυξάνεται. Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί κάπως το 2023, αλλά η προσφορά θα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σε ιστορικό υψηλό σχεδόν 102 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Το ήμισυ της αύξησης θα προέλθει από την Κίνα, η οποία σημείωσε μεν μείωση της ζήτησης πετρελαίου το 2022, κατά  3%, φέτος ωστόσο αναμένεται  απότομη ανάκαμψη. Οι τελευταίες ετήσιες εκτιμήσεις του πετρελαϊκού γίγαντα BP μείωσαν την πρόβλεψη για την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2035,  αλλά εξακολουθεί να βλέπει τη χρήση 93 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε σύγκριση με περίπου 100 εκατομμύρια σήμερα — ούτε καν κοντά στην μείωση  3% ετησίως που απαιτείται.

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey προέβλεψε το 2021 ότι η χρήση φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια και να κορυφώνεται  μόλις το 2037. Αυτή η προθεσμία έχει ξεπεράσει αρκετά την εννιάχρονη προθεσμία που έχει δοθεί για να ικανοποιηθούν οι κλιματικοί στόχοι.   Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναπροσάρμοσε κάπως τους αριθμούς, με τον ΔΟΕ να λέει τώρα ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα μειωθεί μέχρι το 2025. Ωστόσο, θα εξακολουθεί να αυξάνεται κατά 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή περίπου την ετήσια παραγωγή του έβδομου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου, της Αυστραλίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ολόκληρος ο κλάδος έχει σχέδια να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια. Mετά από χρόνια «ψαλιδισμένων» δαπανών εξερεύνησης, οι εταιρείες πετρελαίου αποφάσισαν να ανοίξουν τις στρόφιγγες το 2022. Έρευνα της WoodMac υποστηρίζει ότι ενώ ο αριθμός των υπό εξερεύνηση πηγαδιών το 2022 ήταν μειωμένος κάτω από το μισό σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία, οι όγκοι που ανακαλύφθηκαν ήταν ικανοποιητικοί και είχαν μεγαλύτερη αξία. Ο συνολικός όγκος των 20 δισεκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ήταν συγκρίσιμος με τον μέσο όρο της περιόδου 2013-2019, δημιουργώντας αξία τουλάχιστον 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτό συντέλεσαν πολλές νέες υπεράκτιες ανακαλύψεις σε μεγάλα βάθη στη Γουιάνα, τη Βραζιλία, τη Ναμίμπια και την Αλγερία.

Στα ανοικτά των ακτών της μικρής νοτιοαμερικανικής χώρας της Γουιάνας, ένας ωκεανός πετρελαίου βρίσκεται κάτω από τον πραγματικό ωκεανό. Η ExxonMobil εξάγει ήδη 360.000 βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Με νέες ανακαλύψεις να εμφανίζονται συνεχώς στην περιοχή, η βιομηχανία έχει τεράστια σχέδια για την εκμετάλλευση της Γουιάνας. Συνολικά, υπάρχουν πολύ περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γουιάνας. Η ExxonMobil λέει ότι θα παράγει ένα εκατομμύριο βαρέλια κάθε μέρα στη Γουιάνα μέχρι το 2030, κάτι που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα θέσει τη χώρα σε υψηλό κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η Γουιάνα δεν είναι η μόνη που κάνει μαζική εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επίσης ο Ισημερινός επεκτείνει τώρα τις  γεωτρήσεις περαιτέρω στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε κατά τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα τον Νοέμβριο,  έδειξε ότι περισσότερες από 200 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εξερευνούν αυτήν τη στιγμή νέα έργα σε ολόκληρη την Αφρική. Ενώ οι παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας υδρογονανθράκων όπως η Νιγηρία συνεχίζουν να επεκτείνονται, οι σχετικές επενδύσεις  σε χώρες όπως η Ναμίμπια, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Μοζαμβίκη αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς.