Ειδικό Αφιέρωμα: Ένας χρόνος μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2023 ανήλθε στα €174,43/MWh, δηλαδή μειωμένη 

σε ποσοστιαία βάση κατά 6,49% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €321/MWh και στα €60/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (30/1) φτάνοντας τα €226,36/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αύξηση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αυξημένη λιγνιτική παραγωγή, άσκησε καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε άνοδο σπάζοντας το φράγμα της 1 TWh (1.000 GWh). Το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 274 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.049 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (48 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 39 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 28%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 274 GWh, σημειώνοντας άνοδο 34% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 12% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 119 GWh (-13% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 201 GWh καλύπτοντας το 21% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 164 GWh κάλυψε το 17% της ζήτησης ηλεκτρισμού.