Το Εμπάργκο στα Ρωσικά Προϊόντα Διύλισης Προάγγελος Ελλείψεων Υγρών Καυσίμων στην Ε.Ε.;

Το Εμπάργκο στα Ρωσικά Προϊόντα Διύλισης Προάγγελος Ελλείψεων Υγρών Καυσίμων στην Ε.Ε.;
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 7 Φεβρουαρίου 2023 - 08:22

Από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου από την Ρωσία, (βενζίνες- ντίζελ κίνησης κλπ) που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Έτσι, σε συνδυασμό με το πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αργού (60 δολάρια ανά βαρέλι) που ισχύει επίσης από χθες, τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης επιχειρούν να αποκόψουν την Μόσχα από δυνητικά έσοδα που της είναι απαραίτητα για να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο έχει ήδη προαναγγείλει δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε όσες χώρες υιοθετήσουν το πλαφόν, ακόμη 

και με κίνδυνο να μειώσει την παραγωγή. Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Παρασκευή, ότι το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα διαταράξει περαιτέρω τις ήδη αποσταθεροποιημένες παγκόσμιες αγορές ενέργειας. 

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων η Ευρώπη προχώρησε σε αύξηση των εισαγωγών  καυσίμων από την Μέση Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προκειμένου να αντισταθμίσει το έλλειμμα που μθα προκύψει, καθώς υπήρξε, έως χθες, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού ντίζελ. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τις εισαγωγές από προμηθευτές εκτός Ρωσίας.  

Παρά ταύτα, η ανάγκη των Ευρωπαίων για περισσότερα διυλισμένα προϊόντα πετρλεαίου, δεν σημαίνει ότι θα ικανοποιηθεί. Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι οι χώρες της  Μέσης Ανατολής, είναι πιθανό να μη μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση εξαιτίας καθυστερήσεων στην έναρξη λειτουργίας νέων διυλιστηρίων και  παρά την προσθήκη δυναμικότητας διύλισης αυτά τα τελευταία χρόνια.

Η συνολική ποσότητα προϊόντων διύλισης πετρελαίου που καλείται να καλύψει πλέον η Ε.Ε. ανέρχεται σε 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων 600-650 χιλιάδων βαρελιών ντίζελ κίνησης ημερησίως.

Σημειώνουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 οι ρωσικές εξαγωγές ντίζελ ανήλθαν στο ρεκόρ του 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εκ των οποίων 720.000 βαρέλια ημερησίως προορίζονταν για την Ε.Ε. σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στην τελευταία έκθεση για την αγορά πετρελαίου που εκπόνησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι μεγάλοι παραγωγοί του OPEC+ στην Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει, ή τουλάχιστον, έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρώπη. Για παράδειγμα, το Κουβέιτ σχεδιάζει να πενταπλασιάσει, φέτος, τις εξαγωγές ντίζελ προς την Ευρώπη, σε περίπου 50.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ σκοπεύει να διπλασιάσει τις πωλήσεις αεροπορικών καυσίμων προς τις χώρες της Γηραιάς ηπείρου στους σχεδόν 5 εκατ. τόνους, το τρέχον έτος.

Ωστόσο, καθώς τα προγραμματισμένα νέα έργα διύλισης πετρελαίου στην Μέση Ανατολή καθυστερούν να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, η Ευρώπη δεν αναμένεται να επωφεληθεί από αυτά τα πρόσθετα βαρέλια ημερησίως, όχι τουλάχιστον πριν από το τέλος του έρτους που διανύουμε, σύμφωνα με εμπειρογνώμνες της αγοράς. Επί του παρόντος, η Ευρώπη εισέρχεται στην μετά-εμπάργκο εποχή με επάρκεια προμηθειών ρωσικού ντίζελ και άλλων προϊόντων διύλισης.

Η νέα πραγματικότητα στην αγορά υγρών καυσίμων δεν φαίνεται να επηρεάζει ακόμη τις τιμές στην ελληνική αντλία. Έτσι, η μέση τιμή πώλησης βενζίνης 95 οκτανίων στα όρια της Νομαρχίας Αθηνών, για σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, διαμορφώνεται στο 1,861 ευρώ ανά λίτρο και στον Νομό Θεσσαλονίκης, στο 1,863 ευρώ ανά λίτρο.