ΓΓ OPEC: Πιο Αισιόδοξη Προοπτική για την Παγκόσμια Οικονομία Φέρνει η Άρση των Περιορισμών στην Κίνα

ΓΓ OPEC: Πιο Αισιόδοξη Προοπτική για την Παγκόσμια Οικονομία Φέρνει η Άρση των Περιορισμών στην Κίνα
του Δημήτρη Φάρου
Δευ, 6 Φεβρουαρίου 2023 - 17:24

Ο επικεφαλής αξιωματούχος του OPEC δήλωσε ότι βλέπει μια «πιο αισιόδοξη» προοπτική για την οικονομία λόγω του ότι η Κίνα ανοίγει ξανά, μετά από αρκετά χρόνια περιορισμών για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Υπάρχει μια θετική διάθεση και αισιοδοξία, που πρέπει να πω ότι είναι επιφυλακτική αισιοδοξία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών Haitham Al-Ghais στο India Energy Week

Αν και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος, υπάρχει και το «θηρίο» του Covid-19 που σημαίνει ότι υπάρχει και ο κίνδυνος αστάθειας, προειδοποίησε ο Al-Ghais. Όπως πρόσθεσε, «αρκεί ένα τηλεφώνημα» για να παρέμβουν οι Υπουργοί του OPEC όταν αυτό είναι απαραίτητο».

Σήμερα, το πετρέλαιο διαπραγματεύεται περίπου στα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο μετά από μια δύσκολη έναρξη για εφέτος, καθώς οι traders σταθμίζουν την επανέναρξη των ταξιδιών της Κίνας έναντι ενός ανανεωμένου κύματος κρουσμάτων ιού αλλά και ενδείξεων για πλεονάζουσα προσφορά.

Ο OPEC +, που συναποτελούν ο Οργανισμός και οι σύμμαχοί του, με προεξάρχουσα τη Ρωσία, επέλεξαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής σε μια συνάντηση για παρακολούθηση της πορείας της αγοράς την περασμένη εβδομάδα, αποφασίζοντας ότι οι μεγάλες περικοπές που συμφωνήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους παραμένουν προς το παρόν επαρκείς για τη σταθεροποίηση των αγορών.

Ταυτόχρονα, ο OPEC έχει επισημάνει ότι, παρά τα αρχικά σημάδια ανάκαμψης της ζήτησης, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσει εκ νέου η αύξηση των επιπέδων παραγωγής.

«Θα το πιστέψω όταν το δω και μετά θα αναλάβω δράση», δήλωσε το Σάββατο στο Ριάντ ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ηγετικής δύναμης στους κόλπους του Οργανισμού.