Στο Χαμηλότερο Σημείο τους Από τον Αύγουστο του 2020 τα Έσοδα του Προϋπολογισμού της Ρωσίας Από Πετρέλαιο και Φ. Αέριο Εξαιτίας των Δυτικών Κυρώσεων

Στο Χαμηλότερο Σημείο τους Από τον Αύγουστο του 2020 τα Έσοδα του Προϋπολογισμού της Ρωσίας Από Πετρέλαιο και Φ. Αέριο Εξαιτίας των Δυτικών Κυρώσεων
του Δημήτρη Φάρου
Παρ, 3 Φεβρουαρίου 2023 - 17:17

Στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Αύγουστο του 2020 έπεσαν τον Ιανουάριο τα μηνιαία έσοδα του προϋπολογισμού της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Παρασκευή

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, τα μηνιαία φορολογικά και τελωνειακά έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας μειώθηκαν κατά 46% σε ένα χρόνο - αντανακλώντας το γεγονός ότι, ενώ η τιμή του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς μείγματος Brent άλλαξε ελάχιστα, η μέση μηνιαία τιμή της ρωσικής ποικιλίας Urals μειώθηκε κατά 42%, σύμφωνα με το υπουργείο. Επίσης, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022, τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού από την ενέργεια ανήλθαν στο 54%, φτάνοντας τα 6 δισ. δολάρια. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πτώση οφείλεται εν μέρει στον έκτακτο φόρο που επιβλήθηκε στη Gazprom. 

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – που πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 11,6 τρισεκατομμύρια ρούβλια (165 δισεκατομμύρια δολάρια) – αποτελούν για τη Μόσχα βασική πηγή για τη χρηματοδότηση των δαπανών του προϋπολογισμού της. Έτσι, η Ρωσία αναγκάστηκε να αρχίσει να πουλά από τα διεθνή νομισματικά του αποθέματα για να καλύψει το έλλειμμα που επιβαρύνθηκε από το κόστος της εισβολής της στην Ουκρανία.

Για τον Ιανουάριο του 2023 τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήλθαν σε 425,5 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,05 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα τριπλασιάσει σχεδόν τις ημερήσιες πωλήσεις ξένου συναλλάγματος στα 8,9 δισεκατομμύρια ρούβλια (130 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα τον επόμενο μήνα ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αναλυτές της Promsvyazbank δήλωσαν ότι αυτές οι πωλήσεις θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν τον Μάρτιο καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το έλλειμμα.

Ειδικά όσον αφορά τα ρωσικά αποθέματα σε κινεζικό νόμισμα, τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου πούλησε ρενμίνμπι αξίας 770 εκατ. δολαρίων (54,5 δισ. ρούβλια), ενώ τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ως τις 6 Μαρτίου σχεδιάζει να πουλήσει ρενμίνμπι αξίας 2,2 δισ. δολαρίων (160,2 δισ. ρούβλια).

Το Εθνικό Ταμείο Πλούτου κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους αναμένεται να διαθέσει περίπου το 6,5% των αποθεμάτων της Ρωσίας σε κινεζικό νόμισμα. 

Η Δύση – που στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια αγορά ενέργειας από τη Ρωσία - απάντησε στην εισβολή στην Ουκρανία στοχεύοντας τα ενεργειακά της έσοδα μέσω πρωτοφανών κυρώσεων που περιορίζουν επίσης τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες - και πρόκειται να αυστηροποιηθούν περαιτέρω.Έτσι, οι Βρυξέλλες έχουν μπλοκάρει τις θαλάσσιες εισαγωγές που αντιπροσώπευαν το 90% των ρωσικών πωλήσεων αργού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη μείωσαν το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών τους από περισσότερο από 40% πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία σε λιγότερο από 15%.

Παράλληλα, τίθεται μεθαύριο, Κυριακή, σε ισχύ, το εμπάργκο της ΕΕ σε αγορές ρωσικών προϊόντων διύλισης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του ντίζελ και των καυσίμων αεροσκαφών, τίθεται σε ισχύ την Κυριακή και θα μπορούσε να βλάψει τη Μόσχα περισσότερο από ένα εμπάργκο στο αργό πετρέλαιο.

Τα ανώτατα όρια τιμών, εάν συμφωνηθούν, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν περαιτέρω τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες, επισημαίνει το Reuters. Οι διεθνείς περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής αργού 60 δολαρίων το βαρέλι που επιβλήθηκε από την Ομάδα των G7, σημαίνουν ότι το ρωσικό μείγμα Urals - το οποίο προηγουμένως διαπραγματευόταν σε παρόμοια τιμή με το Brent - πωλείται τώρα με μεγάλη έκπτωση.Η μέση τιμή τον Ιανουάριο ήταν 49,48 δολάρια το βαρέλι, όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πτώση 42% τον Ιανουάριο του 2022.Αν δεν ανακάμψουν οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου τους επόμενους μήνες, αναλυτές της Credit Bank of Moscow δήλωσαν την Παρασκευή ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να φτάσει τα 5,5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (78 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος, που ισοδυναμεί με 3,8% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας για το 2023 προβλέπει έλλειμμα 2% του ΑΕΠ και κάθε μεγαλύτερο έλλειμμα θα απαιτούσε ένα μείγμα υψηλότερων πωλήσεων σε ξένο νόμισμα, χαμηλότερων δαπανών, μεγαλύτερου δανεισμού ή αυξήσεων φόρων. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε την Παρασκευή ότι το Κρεμλίνο εξετάζει πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τους φόρους στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψει μέρος του ελλείμματος.