Πράσινο Φως για την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» - Το 2025 η Έναρξη Λειτουργίας της

Πράσινο Φως για την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» - Το 2025 η Έναρξη Λειτουργίας της
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 3 Φεβρουαρίου 2023 - 09:05

Στους αμέσως προσεχείς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη, όπως αποφάσισε χθες η Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ με 29% και η Danco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, που είναι και ο ιθύνων νους του έργου, με ποσοστό 20%

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 840 MW, αναμένεται  να λειτουργήσει έως το τέλος του 2025, θα κοστίσει περί τα 480 εκατ. ευρώ, ενώ θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο που θα προέρχεται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) της Gastrade στην περιοχή. Σημειώνουμε πως ΔΕΗ και ΔΕΠΑ υπέγραψαν, παράλληλα, διμερή συμβόλαια (PPAs) με τη νέα μονάδα προκειμένου να απορροφούν την παραγόμενη ενέργεια.

Η νέα μονάδα θα συνδεθεί με τον υποσταθμό Υψηλής Τάσης στη Νέα Σάντα, από τον οποίο θα μπορεί να να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της είναι όμως το ότι πρόκειται για την πρώτη ανάλογη μονάδα στην Ευρώπη που θα μπορεί να λειτουργεί και με πράσινο υδρογόνο, σε μείγμα 50% με φυσικό αέριο, ώστε να συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μια οικονομία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το έτος αναφοράς, 2050.

Αξίζει να τονιστεί ότι το πράσινο υδρογόνο που θα χρησιμοποιεί η νέα μονάδα θα παράγεται μέσω ηλεκτρόλυσης νερού και με χρήση καθαρής ενέργειας  που θα προέρχεται από τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα της Danco Energy, καθώς επίσης και από τη καθαρή ενέργεια που θα μεταφέρεται μέσω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας με την Αίγυπτο.