Μπορεί η Toyota να είναι η εταιρία που προχώρησε πρώτη στην πράσινη μετάβαση παράγοντας μαζικά υβριδικά οχήματα (Prius), παραμένει όμως ακόμα και τώρα επιφυλακτική για την πλήρη στροφή στην παραγωγή των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο επικεφαλής επιστήμονας του ιαπωνικού γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, Gill Pratt, υποστήριξε ότι οι στρατηγικές all-EV που ανακοινώθηκαν από ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα επιτύχουν τους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων

Το επιχείρημα του Pratt, το οποίο παρουσίασε η ίδια η Toyota τον Δεκέμβριο του 2021, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις πεπερασμένες προμήθειες λιθίου για μπαταρίες, κάτι που θα αναγκάσει την επιλογή μεταξύ της διάδοσης του διαθέσιμου λιθίου σε πολλά μικρότερα υβριδικά πακέτα μπαταριών ή συμπυκνώνοντάς το σε μεγαλύτερες συσκευασίες για EV. O Pratt προβλέπει λοιπόν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία σύντομα θα πληγεί από έλλειψη λιθίου, καθώς και από έλλειψη σημείων επαναφόρτισης, καθώς ο αριθμός των EVs στην παραγωγή εκτοξεύεται ασταμάτητα.

Σε ένα υποθετικό μοντέλο ο Pratt αναφέρεται σε 100 οχήματα εσωτερικής καύσης που εκπέμπουν 250 g/km CO2. Εάν διαθέτετε αρκετό λίθιο για να φτιάξετε μπαταρίες 100 kWh, θα μπορούσατε να κατασκευάσετε ένα Tesla μεγάλης αυτονομίας κορυφαίας προδιαγραφής, αλλά τα υπόλοιπα 99 οχήματα θα εξακολουθούν να λειτουργούν με καύση, δίνοντας στον στόλο CO2 248,5 g/km. Εάν μοιράσουμε αυτές τις 100 kWh ανάμεσα σε 90 παραδοσιακά υβριδικά, θα μείνουν μόνο 10 αυτοκίνητα με θερμικό μοτέρ και οι μέσες εκπομπές θα πέσουν στα 205 g/km.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, ενώ ένα εργοστάσιο μπαταριών μπορεί να κατασκευαστεί σε δύο ή τρία χρόνια, η ανάπτυξη ενός νέου ορυχείου λιθίου μπορεί να διαρκέσει περισσότερα από 15 χρόνια.

Για αυτό το λόγο στην Toyota, έδωσαν έμφαση στην ενσωμάτωση υβριδικών, καθώς και κινητήρων κυψελών καυσίμου, ακόμη και κινητήρων καύσης υδρογόνου, σε μια συνολική λύση μείωσης των εκπομπών ρύπων αντί να στηρίζονται αποκλειστικά σε ηλεκτρικά οχήματα.

Η Toyota βέβαια δεν εγκαταλείπει τα ηλεκτρικά οχήματα. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα σεντάν bZ3X μεγέθους Tesla Model 3 για την Κίνα για να συμπληρώσει το bZ4X SUV της. Αλλά η εταιρεία επιμένει ότι ανταγωνιστικές εταιρείες όπως η Honda, η Cadillac, η Volvo και άλλες, κάνουν λάθος ρίχνοντας όλο τους το βάρος στα καθαρά EV.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της Τoyota, Akio Toyoda δήλωσε ότι βλέπει τον στόχο των ΗΠΑ για 50% πωλήσεις EV έως το 2030 ως «πολύ δύσκολο» και ότι το 85% των οχημάτων της Toyota θα εξακολουθούν να έχουν … εξάτμισεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ν. Παλ.