Ο Ζεστός μας ο Καιρός Ρίχνει τις Τιμές στην Ενέργεια – Αγορά & Κυβερνήσεις Ανησυχούν για τον Επόμενο Χειμώνα

Ο Ζεστός μας ο Καιρός Ρίχνει τις Τιμές στην Ενέργεια – Αγορά & Κυβερνήσεις Ανησυχούν για τον Επόμενο Χειμώνα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 1 Φεβρουαρίου 2023 - 08:00

Στα 165,20 ευρώ/MWh έχει διαμορφωθεί για σήμερα, Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με νέα σημαντική πτώση 18% από χθες Τρίτη, με τη «βουτιά» να φθάνει στο 29% για το τελευταίο διήμερο

Στο ενεργειακό μείγμα τα μερίδια ανά καύσιμο δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διακυμάνσεις, με εξαίρεση τα υδροηλεκτρικά που υποχώρησαν ελαφρώς στο 11,6% από 12, 8% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.

Πιο αναλυτικά, στο μείγμα κυριάρχησαν οι ΑΠΕ με 25,1% (24,3% την Τρίτη), και ακολούθησαν, το φυσικό αέριο με 22,2% που επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ύστερα από το χθεσινό 14,6%, οι εισαγωγές με 20,7% με πτώση 8% από την Τρίτη, και ο λιγνίτης σταθερά πάνω από το 16% (16,4% σήμερα, 16,2% χθες). 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, Γαλλία και Γερμανία καταγράφουν πτώση (5,6% και 20,7% αντίστοιχα), στην Βουλγαρία η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτεισμού βρίσκεται στα 155,97 ευρώ/MWh, ενώ στην Ιβηρική, οι τιμές έχουν «τσιμπήσει» και διαμορφώνονται στα 128,55 ευρώ/MWh.   

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της τιμής των futures του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σε νέα χαμηλά από τις 7 Δεκεμβρίου 2021, συνοδεύεται από την πτώση ύψους 40% της τιμής του καυσίμου στις ΗΠΑ, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Tellurian Inc. της εταιρείας φυσικού αερίου που εδρεύει στο Χιούστον του Τέξας. 


(Διακύμανση τιμών TTF, τελευταίου εξαμήνου. Πηγή: Barchart.com)

Eιδικότερα, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου, για παραδόσεις Μαρτίου, στον ολλανδικό κόμβο TTF, έκλεισαν χθες, στα 57,352 ευρώ/MWh, έχοντας διορθώσει ανοδικά σε ποσοστό 4,06% από τις αρχές των διαπραγματεύσεων της Τρίτης.

Μπορεί η εικόνα στις αγορές να φαντάζει σήμερα σχεδόν ειδυλιακή, σε σύγκριση με τα σενάρια της καταστροφής, πριν από αρκετούς μήνες, ωστόσο, σε αυτό το τόσο ταχέως μεταβαλλόμενο σκηνικό που διαμορφώνουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η αστάθεα των καιρικών συνθηκών και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θέλει πολύ η παρούσα εικόνα της νηνεμίας να αλλάξει επί τα χείρω.   

Η προσοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχει στραφεί ήδη στα όσα είναι πιθανό να συμβούν τον επόμενο χειμώνα 2023-2024, καθώς ένα βαρύς χειμώνας και μια πιθανή ραγδαία ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα, θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τις αγορές και να πυροδοτήσουν την επιστροφή σε ένα τοξικό περιβάλλον υψηλών τιμών, με θύματα τους καταναλωτές. 

Είναι ενδεικτικό των ανησυχιών η δήλωση του Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ότι όταν η κινεζική οικονομία επιστρέψει σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν θα είναι εύκολο για την Ευρώπη να συνεχίσει να προμηθεύεται επαρκείς ποσότητες αερίου στην παγκόσμια αγορά. "Η έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου, η μεγάλη επιστροφή της Κίνας ως εισαγωγέας, και μια μικρή αύξηση της προσφοράς θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύ σοβαρές προκλήσεις για τον επόμενο χειμώνα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ασφαλώς, υπάρχει ανησυχία και για το εάν, υπό τις πιθανές νέες συνθήκες στην αγορά τη χειμρινή περίοδο 2023-2024, θα μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπληρώσουν έγκαιρα τα αποθεμάτα που διατηρούν στις εγκατάστάσεις αποθήκευσης του καυσίμου.

Η στροφή στο LNG απετέλεσε μια αποτελεσματική λύση, κάτι που το φανερώνει και η σπουδή με την οποία χώρες όπως η Γερμανία, επιταχύνουν το πρόγραμμα κατασκευής μονάδων υποδοχής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, οι χώρες της Ε.Ε. αύξησαν τις εισαγωγές LNG από 83 bcm το 2021, σε 141 bcm το 2022! 

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συγκράτηση της κατανάλωσης. Ήδη οι “27” έχουν μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίουτόσο εξαιτίας της ανόδου των τιμών, όσο όμως και χάρη στον ήπιο χειμώνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ευρώπη έχει χρησιμοποιήσει έως σήμερα, περίπου τη μισή ποσότητα φυσικού αερίου που είχε αποθηκεύσει. Για ορισμένους αναλυτές, τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια και να αναπτύξει περισσότερο τις ΑΠΕ μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον, όμως, βραχυπρόθεσμα υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον ευρύτερο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και τις τιμές.