Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε σημαντική άνοδο το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 29 Ιανουαρίου 2023 ανήλθε στα €186,53/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 43,21% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €272,81/MWh και στα €70/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι 

η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή (27/1) φτάνοντας τα €210,77/MWh.

       

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η πτώση της θερμοκρασίας έφερε την τελευταία εβδομάδα αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με την καθίζηση της παραγωγής των μονάδων ΑΠΕ, άσκησε ανοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε άνοδο πάνω από τις 0,9 TWh (954 GWh). Το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 505 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 979 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (24 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 29 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 22%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 204 GWh, σημειώνοντας πτώση 51% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 15% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 137 GWh (+80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 218 GWh καλύπτοντας το 24% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 97 GWh κάλυψε το 10% της ζήτησης ηλεκτρισμού.