Την περασμένη εβδομάδα η RWE και η ΔΕΗ ανακοίνωσαν ότι την άνοιξη ξεκινά η  κατασκευή άλλων πέντε φωτοβολταϊκών έργων άνω των 210 MW, εντός του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το   2024. Μάλιστα, για τα έργα, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ (με τη συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας), η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. (το κοινό σχήμα RWE –ΔΕΗ) έχει υπογράψει μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας (PPAs) «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, με τρίτους,  διάρκειας 10 έως 15 ετών. Συνολικά, η κοινοπραξία RWE Renewables - ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα

συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MW  στην Ελλάδα, και επενδυτικής δαπάνης άνω του ενός δισ. ευρώ.  Ήδη η ΔΕΗΑΝ έχει μια διευρυμένη δεξαμενή έργων ΑΠΕ, με 4 GW να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, περί τα 2,2 GW να έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και 1,8 περιβαλλοντικούς όρους. Το business plan της εταιρείας στοχεύει στην εγκατάσταση έργων 1,5 GW έως τα τέλη του έτους,  με στόχο τα 5 GW στην πενταετία.

Προσφάτως ολοκληρώθηκε και η κατασκευή δύο μεγάλων  φωτοβολταϊκών πάρκων 200 MW στην Πτολεμαΐδα καθώς ένα των  50 MW στη Μεγαλόπολη, του πρώτου έργου της ΔΕΗ για το οποίο θα συναφθεί   PPA εντός του ομίλου της ΔΕΗ.   Σε αυτά προστίθενται τα 210 MW που η κατασκευή τους ξεκινά την άνοιξη, καθώς και του μεγάλου φωτοβολταϊκού σταθμού των 550   MW στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είδους του στην Ευρώπη.  

Παράλληλα, η ΔΕΗΑΝ  εξαγόρασε τη συμμετοχή της Volterra (του ομίλου ΑΒΑΞ) σε ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW. Επιπλέον, ανακηρύχθηκε προσφάτως προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού της Piraeus Equity Partners και υπογράφηκε συμφωνία πώλησης των μετοχών εταιρειών στις οποίες ανήκουν εν λειτουργία αιολικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 44 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2 MW.

Επίσης, ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον  της και για τη γεωθερμία. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου. Ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές μελέτες, καθώς και η απαιτούμενη αδειοδοτική διαδικασία προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα με ασφάλεια. Αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, θα  ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό, οι οποίες στο νησί της Λέσβου θα είναι  ισχύος 8 MW, ενώ στη Μήλο και στη Νίσυρο από 5 MW στο κάθε νησί.

Παράλληλα η ΔΕΗΑΝ «χτίζει» και χαρτοφυλάκιο σε έργα αποθήκευσης ενέργειας καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες παραγωγού από τη ΡΑΕ.  Έντονο παραμένει και το  ενδιαφέρον της για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους «παίκτες» με εμπειρία στον τομέα.

Προσεκτικά σχεδιάζει τις επενδυτικές κινήσεις της   και τις εξαγορές έργων ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  Σε αυτές περιλαμβάνεται και η κατ΄ αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Μυτιληναίος για την ανάπτυξη, κατασκευή και αγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, ισχύος 210 MW στη Ρουμανία που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2024. Το μεγαλύτερο από αυτά δυναμικότητας130 MW, θα είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 ενώ για τα υπόλοιπα 80 MW η κατασκευή τους θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει τις δραστηριότητές της στα Βαλκάνια εδραιώνοντας τη θέση της στην περιοχή.
Η ΔΕΗΑΝ φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος συνοδεύσει  τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Τόκιο, όπου έχει συναντήσεις με στελέχη ιαπωνικών εταιρειών ΑΠΕ αλλά και χρηματοοικονομικών κολοσσών.