Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.  Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Ιανουαρίου και 22 Ιανουαρίου 2023 ανήλθε στα €130,25/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 36,71% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα €277,71/MWh και στα €0,49/MWh αντιστοίχως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Δευτέρα (16/1) φτάνοντας τα €204,40/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην καθίζηση των τιμών της εβδομάδας που μας πέρασε, όπως η εντυπωσιακή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, η συνέχιση του ήπιου χειμώνα, η περαιτέρω πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και η αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή, που συνδυαστικά άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε πτώση κάτω από τις 0,9 TWh (869 GWh). Το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 454 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 939 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (70 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 60 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 50%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 418 GWh, σημειώνοντας αύξηση 73% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 9% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 76 GWh (+216% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 110 GWh καλύπτοντας μόλις το 13% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 73 GWh κάλυψε το 9% της ζήτησης ηλεκτρισμού.