Νέο σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ελληνική βιομηχανία, ειδικά αυτή της Μέσης Τάσης, στο φόντο των πανευρωπαϊκών εξελίξεων σε σχέση με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ζητώντας άμεση λύση των προβλημάτων με τη σύναψη διμερών συμβολαίων αλλά και συνολικά μια πολιτική συγκροτημένης στήριξης

Συγκεκριμένα η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης από τη ΡΑΕ για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με επιστολή της, που υπογράφει ο πρόεδρός της Αντώνης Κοντολέων, προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα αναφέρει ότι “τίθεται θέμα μονοπώλησης της παραγωγής των ΑΠΕ από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και ισχυροποίησης της θέσης τους και στην αγορά των ΑΠΕ, γεγονός που επιβάλει τη λήψη ρυθμιστικών μέτρων έστω και εκ των υστέρων.”

Παράλληλα σημειώνεται ότι επιβάλλεται να έρθει ρύθμιση που να άρει άμεσα την υφιστάμενη στρέβλωση και να εφαρμόζει ορθά πλέον την επιβολή του πλαφόν στα νέα διμερή συμβόλαια είτε είναι χρηματοοικονομικά (virtual), είτε με φυσική παράδοση με την προϋπόθεση να είναι σε αυτά πλήρως καθορισμένα τόσο η μονάδα παραγωγής όσο και ο αγοραστής. 

“Η απαραίτητη μεσολάβηση ενός προμηθευτή, στα πράσινα PPA με φυσική παράδοση, δρα περιοριστικά και σε πολλές περιπτώσεις αυτή δεν είναι εφικτή χωρίς κόστος για τον τελικό καταναλωτή” τονίζεται, επίσης, στην επιστολή που δίνει το στίγμα, την ώρα που είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις βιομηχανιών Υψηλής Τάσης με τη ΔΕΗ για διμερή συμβόλαια με δυο από αυτές (ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ) να είναι κοντά σε συμφωνία, με την αίρεση βέβαια των αλλαγών στο όλο πλαίσιο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της βιομηχανίας, ο κλάδος δεν έχει στη χώρα εναλλακτική, πέρα από τα διμερή συμβόλαια, ευρισκόμενος σε “μέγγενη” που απειλεί την ανταγωνιστικότητά της. Κι αυτό ην ώρα που όλες οι κυβερνήσεις επιδοτούν τις βιομηχανίες τους, αναφέρεται σχετικά. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι η επιδότηση που λαμβάνουν κομβικοί κλάδοι της βιομηχανίας, απαραίτητοι για την παραγωγική επιβίωση, όπως η χαλυβουργία είναι ίδια με την αντίστοιχη που λαμβάνει ένα σουπερμάρκετ. Μάλιστα εκτοξεύονται αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για ολιγωρία στην ενεργοποίηση μηχανισμών και διαδικασιών που προβλέπονται από την ΕΕ για την στήριξη της βιομηχανίας. “Φωτογραφίζεται” δε η ύπαρξη πολιτικής ή μικροπολιτικής σκοπιμότητας στην κίνηση για ενεργοποίηση για  του TCF (temporary crisis framework ) για να επιδότηση με επιπλέον 85 εκ των αρτοποιών, των αγροτών κτλ.  και αγρότες.

Η κυβέρνηση

”Αϊτή τη στιγμή δεν έχω να πω κάτι σε σχέση με ενισχύσεις” ήταν η χαρακτηριστική αναφορά κορυφαίου στελέχους του οικονομικού επιτελείου χθες μιλώντας σε δημοσιογραφική συζήτηση, σε σχέση με ένα πιθανό πακέτο στήριξης της βιομηχανίας, που επίμονα ζητεί ο κλάδος. 

“Αλλά έχω να πω ότι η ανταγωνιστικότητα σε ένα περιβάλλον επιδοτήσεων είναι ένα σοβαρό θέμα, αλλά να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο μηχανισμός” τόνισε “δείχνοντας” προς την ευνοϊκή συγκυρία τιμών. 

“Εδω έρχονται και οι τιμές και παίζουν το δικό τους ρόλο” ανέφερε χαρακτηριστικά αναμένοντας προφανώς και τις εξελίξεις στην ΕΕ. “Ήδη έχουμε στείλει στην ΕΕ τη σχετική ενημέρωση και θα άρουμε πλαφόν για όσους πανε σε διμερή συμβόλαια. Θελουμε το συντομότερο να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Είμαστε σε διαβούλευση” ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στο ίδιος ζήτημα κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) την περασμένη Τετάρτη.

Στο μεταξύ μέχρι τις 25/1 θα δέχεται η αρμόδια αντιπρόεδρος ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Βεστάγκερ προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας από κάθε κυβέρνηση. κάθε κράτους μέλους. Μέτρα που πολλά μάλιστα εξ αυτών των μέτρων που μπορεί να προταθούν δεν χρειάζεται, καν, όπως σημειώνει η κ. Βεστάγκερ γνωστοποίηση ή έγκριση από την Κομισιόν.

Επισημαίνει, δε, η Μαγκρέτε Βεστάγκερ, σε επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών, την σημασία της στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προαναγγέλλοντας τη διαβούλευση που πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επόμενων για την αναθεώρηση του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης.

Μάλιστα στην επιστολή “φωτογραφίζεται” μια νέα χαλάρωση του Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων αλλά και η δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στην εφαρμογή του REPower EU. 

Το νέο πλαίσιο πολιτικής,  που θα έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός «Προσωρινού Πλαισίου για την Κρίση και την Μετάβαση» σύμφωνα με την επιστολή θα κληθεί στήσει αναχώματα στην ενεργειακή ακρίβεια και στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, αποτρέποντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης τους σε τρίτες χώρες, που παρέχουν ευνοϊκότερα κίνητρα.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή της προς τις χώρες- μέλη της ΕΕ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού αφού αναφέρει ότι η Επιτροπή έχει μοχλεύσει πόρους ύψους 672 δισεκ, εθνικής χρηματοδότησης, μέσω του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων για την περίοδο της Κρίσης σημειώνοντας ότι πάνω από 2/3 του ποσού αυτού αφορά δύο χώρες-μέλη,  τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος και αναφέρει ότι “η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος, την ανάγκη επανειδίκευσης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς και την Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού των ΗΠΑ (US Inflation Reduction Act), η οποία μπορεί να παρασύρει κάποιες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ”.

Οι 3 προτεραιότητες

“Χρειαζόμαστε μία ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση, που ενισχύει και χτίζει πάνω στην ενιαία μας αγορά” αναφέρει η επιστολή και προσθέτει:

“Έχουμε τρεις προτεραιότητες. Πρέπει να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εξαλείψουμε τα υπάρχοντα εμπόδια εντός της ενιαίας αγοράς. Και χρειαζόμαστε χώρες- μέλη ικανές να δίνουν γρήγορα και στοχευμένα στήριξη στις επιχειρήσεις τους σε τομείς-κλειδιά. Αυτή είναι η δική μας γέφυρα για να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κρίση μέχρι η ΕΕ να πετύχει την απανθρακοποίηση”.

Η κ. Βεστάγκερ προσθέτει ότι θα ξεκινήσει διαβούλευση με τις χώρες- μέλη επί μίας πρότασης για την τροποποίηση του ισχύοντος «Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης».

Έτσι στόχος της επιστολής είναι να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσημη διαβούλευση. Μάλιστα παραπέμπει στο παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή με όσα έχουν ήδη γίνει για την αναθεώρηση του κανονισμού των Κρατικών Ενισχύσεων, τα εργαλεία που έχουν οι χώρες- μέλη στη διάθεσή τους και την ανακοίνωση της άμεσης αναθεώρησης του κανονισμού GBER - General Block Exemption Regulation (Γενικός Κανονισμός Εξαιρέσεων), προκειμένου να διευκολυνθούν επενδύσεις σε τομείς -κλειδιά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.