Wintershall: Ένας Από τους Βασικούς Επενδυτές στον Nord Stream 2 Αποχωρεί Από τη Ρωσία – Πιθανόν να Καταφύγει σε Κρατικές Γερμανικές Εγγυήσεις

Wintershall: Ένας Από τους Βασικούς Επενδυτές στον Nord Stream 2 Αποχωρεί Από τη Ρωσία – Πιθανόν να Καταφύγει σε Κρατικές Γερμανικές Εγγυήσεις
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2023 - 19:19

Η Wintershall Dea, ένας από τους κύριους Ευρωπαίους επενδυτές στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη Ρωσία, καθώς δέχεται σφοδρή κριτική για το ότι συνεχίζει τις έρευνες και την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα, σήμερα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πιθανόν εξετάζει τη δυνατότητα χρήσης γερμανικών κρατικών εγγυήσεων μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία

Ειδικότερα, σε δήλωσή του το βράδυ της Τρίτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Wintershall, Mario Mehren, ανέφερε ότι οι δραστηριότητες στη Ρωσία, όπου η γερμανική εταιρεία έβγαλε περίπου το ένα πέμπτο των κερδών της προ φόρων το περασμένο οικονομικό έτος, δεν ήταν πλέον «εύλογες» και ενώ η πολεμική σύγκρουση κλείνει σχεδόν ένα χρόνο. Όπως τόνισε, «ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία» κατέστρεψε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης, προσθέτοντας ότι γίνεται επίσης πιο δύσκολο να επιχειρήσει κανείς στη χώρα.

Επικαλούμενος «περιορισμούς» που επιβλήθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση στις λειτουργίες δυτικών εταιρειών, καθώς και «εξωτερικές παρεμβάσεις στις κοινοπραξίες μας», ο Mehren είπε ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης στη Ρωσία βρέθηκαν σε «οικονομική απαλλοτρίωση».

Η ανακοίνωση της Wintershall Dea ήρθε λίγα λεπτά αφότου η μητρική της εταιρεία, η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο από πλευράς εσόδων, ανακοίνωσε απομείωση 7,3 δισ. ευρώ, η οποία προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την απόσπαση της ρωσικής εταιρείας, Wintershall Dea.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η BASF, η οποία είχε προαναγγείλει πέρυσι ότι θα μειώσει «μόνιμα» το μέγεθος της στην Ευρώπη, να εμφανίσει καθαρή ζημία 1,4 δισ. ευρώ το 2022, σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 5,5 δισ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος.

Η BASF ανέφερε επίσης ότι το Κρεμλίνο είχε αναλάβει τον έλεγχο των έργων ερευνών φυσικού αερίου της Wintershall και είπε ότι η απόφαση να αφήσει πίσω τις δραστηριότητές της στη Ρωσία προήλθε από την «απώλεια της πραγματικής επιρροής» της στις δραστηριότητες αυτές.

Η Wintershall Dea μπορεί να χρησιμοποιήσει κρατικές γερμανικές εγγυήσεις μετά την αποχώρηση της από τη Ρωσία

«Η διοίκηση της Wintershall Dea πρέπει να επανεξετάσει και, εάν είναι απαραίτητο, να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που μπορεί να συμβάλουν στην αποτροπή ή τον μετριασμό της ζημίας στην εταιρεία, τους υπαλλήλους και τους μετόχους της», δήλωσε εκπρόσωπος της Wintersall DEA σήμερα, Πέμπτη.

Αυτό περιλάμβανε την πιθανή χρήση εγγυήσεων, ασφάλισης και πιθανών νομικών μέσων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία, στην οποία η BASF κατέχει λίγο λιγότερο από το 73% τοις εκατό, πρέπει να υποστεί ζημίες ύψους 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η BASF ανέφερε ότι θα υποστεί απομείωση 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της αποχώρησης της Wintershall Dea από τη Ρωσία.

Η θέση της Wintershall στη Ρωσία μέχρι τώρα

Η Wintershall έχει τρεις κοινοπραξίες με την Gazprom στη Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες μία στη δυτική Σιβηρία.Αυτές οι κοινοπραξίες είναι που έχουν θέσει τόσο τη Wintershall όσο και την BASF στο στόχαστρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ρωτούν εάν το συμπύκνωμα αερίου που παράγεται από τις ρωσικές επιχειρήσεις Wintershall μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Gazprom για την παραγωγή καυσίμων αεροσκαφών.Η Wintershall έχει αρνηθεί ότι τα προϊόντα φυσικού αερίου της χρησιμοποιούνται για καύσιμα ρωσικών αεροπλάνων.

Μειοψηφικός μέτοχος στο Wintershall Dea είναι ο επενδυτικός όμιλος LetterOne με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ελεγχόταν από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Mikhail Fridman μέχρι πέρυσι όταν παραιτήθηκε λόγω των κυρώσεων.

Η BASF ανακοίνωσε πέρυσι ότι είχε σταματήσει να ενοποιεί τα έσοδα από τη ρωσική επιχείρηση Wintershall. Αυτό σήμαινε ότι ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεχίζονταν, οι πληρωμές εντός και εκτός Ρωσίας είχαν σταματήσει και δεν θα συνεχίσει περαιτέρω έργα στη χώρα.