ΙΕΑ: Η Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση Αναμένεται να Φτάσει σε Υψηλά Επίπεδα Ρεκόρ Με την Επανέναρξη της Κινεζικής Οικονομίας

ΙΕΑ: Η Παγκόσμια Πετρελαϊκή Ζήτηση Αναμένεται να Φτάσει σε Υψηλά Επίπεδα Ρεκόρ Με την Επανέναρξη της Κινεζικής Οικονομίας
Του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου
Πεμ, 19 Ιανουαρίου 2023 - 10:31

Δύο χώρες αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2023 στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η Ρωσία και η Κίνα. Φέτος υπάρχει η εκτίμηση ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1.9 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 101.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με την ρωσική πετρελαϊκή προσφορά να επιβραδύνεται από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί και είναι σε ισχύ. Παράλληλα, η Κίνα θα συνεισφέρει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, παρόλο που ο τρόπος και η ταχύτητα της επαναλειτουργίας της παραμένουν ακόμη αβέβαια. Αυτά επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ)

 

στην τελευταία μηνιαία Έκθεσή του, η οποία αναφέρεται στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και δημοσιεύτηκε χθες (18/1).

Τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης και οι αυξημένες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης κατά σχεδόν 900 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ. Μέτρα, όπως τα προαναφερθέντα, είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας σε μια αγορά πετρελαίου με περιορισμένη προσφορά.  

Μια αργή ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης που αναμένεται το α’ εξάμηνο του 2023 υποδηλώνει συνεχή αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου, όπως αυτά άρχισαν να εμφανίζονται το γ’ τρίμηνο του 2022. Το δ’ τρίμηνο του 2022, η πετρελαϊκή προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά τη μείωση των στόχων πετρελαϊκής παραγωγής του OPEC+ και τις διαταραχές της προσφοράς στις ΗΠΑ λόγω των χειμερινών καταιγίδων, προσθέτει ο ΙΕΑ.

 

Ο ήπιος καιρός, σε συνδυασμό με την αδύναμη βιομηχανική δραστηριότητα, μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου στην Ευρώπη. Η ζήτηση περιορίστηκε επίσης από την επιβολή lockdown στη Κίνα λόγω εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τις χειμερινές χιονοθύελλες που διέκοψαν τα ταξίδια την περίοδο των εορτών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση πετρελαίου το δ’ τρίμηνο του 2022 συρρικνώθηκε κατά 910 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση στον ΟΟΣΑ και κατά 130 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ετησίως στην Κίνα.

Μεγάλο μέρος του πλεονάζοντος πετρελαίου φαίνεται να έχει καταλήξει στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και σε δεξαμενόπλοια. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2022, τα παρατηρούμενα πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών εκτός ΟΟΣΑ έχουν αυξηθεί κατά 75 εκατ. βαρέλια ετησίως σε σύγκριση με μία μείωση κατά 233 εκατ. βαρέλια στον ΟΟΣΑ, όπου αποδεσμεύτηκαν 270 εκατ. βαρέλια από κρατικά αποθέματα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Σε συνέχεια της αρχικής κατάρρευσης των ρωσικών ποσοτήτων μετά το εμπάργκο στο αργό από την ΕΕ και το πλαφόν στις τιμές που αποφασίστηκε από την G7 που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, οι εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν εν μέρει. Για το Δεκέμβριο συνολικά, οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 200 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο στα 7.8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η συνολική προσφορά πετρελαίου παρέμεινε σταθερή στα 11.2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επισημαίνει ο ΙΕΑ.

Είναι γεγονός ότι το ισοζύγιο πετρελαίου θα μπορούσε γρήγορα να «σφίξει», καθώς οι δυτικές κυρώσεις επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές. Οι αγορές πετρελαϊκών προϊόντων, ειδικά του ντίζελ, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τη στιγμή που η αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης ανακάμπτει. Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία εξήγαγε ντίζελ σε ποσότητες ρεκόρ της τάξεως των 1.2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, με το 60% να προορίζεται για την ΕΕ. Οι νέες ποσότητες από νέα εργοστάσια στη Μέση Ανατολή και από την Κίνα θα διευκολύνουν την συνολική κατάσταση.