Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε νέα πτώση το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 15 Ιανουαρίου 2023 ανήλθε στα €205,80/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 11,17% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται

στα €357,18/MWh και στα €59,27/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (11/1) φτάνοντας τα €238,24/MWh.          

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, παρά την αυξημένη ζήτηση, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των τιμών του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κατέγραψε χαμηλό 10 εβδομάδων, καθώς πιέστηκε τόσο από τις μονάδες ΑΠΕ, οι οποίες είδαν την παραγωγή τους να ανακάμπτει, όσο και από την πτωτική τάση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού σημείωσε άνοδο πάνω από τις 0,9 TWh (946 GWh). Το ωριαίο φορτίο αυξήθηκε κατά 379 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 964 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (19 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 34 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 27%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 241 GWh, σημειώνοντας αύξηση 34% σε επίπεδο εβδομάδας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 3% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 24 GWh (+39% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα). Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 253 GWh καλύπτοντας το 28% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 108 GWh κάλυψε το 12% της ζήτησης ηλεκτρισμού.