Κίνα: Αύξηση ΑΕΠ Μόλις 3% το 2022 Καθώς η Πολιτική Μηδενικών Κρουσμάτων Covid Πλήττει την Ανάπτυξη

Κίνα: Αύξηση ΑΕΠ Μόλις 3% το 2022 Καθώς η Πολιτική Μηδενικών Κρουσμάτων Covid Πλήττει την Ανάπτυξη
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τετ, 18 Ιανουαρίου 2023 - 08:30

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε μόλις κατά 3 % το 2022, γεγονός που αναδεικνύει το βαρύ κόστος της μακροχρόνιας στρατηγικής της κυβέρνησης για μηδενικά κρούσματα Covid-19, τον οποίο, όμως, εγκατέλειψε ξαφνικά τον περασμένο μήνα. Ο επίσημος στόχος που είχε θέσει το Πεκίνο για ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στο 5,5% - και που ήδη ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων δεκαετιών – τελικά δεν επετεύχθη

Εκτός από το 2020 στην αρχή της πανδημίας, όταν το ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος αυξήθηκε κατά 2,2%, η ανάπτυξη ήταν η πιο αδύναμη από το 1976.

Αν και η οικονομία της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει φέτος καθώς ανοίγει ξανά στον κόσμο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, δείχνουν την κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος ΣιΤζινπίνγκ, καθώς παρήλθε μια ολόκληρη τριετία κατά την οποία η ανάπτυξη ήρθε σε δεύτερη μοίρα υπό την πίεση ενός τεράστιου πολιτικού μηχανισμού.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο και αυξήθηκε 2,9 τοις εκατό σε ετήσια βάση, υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 1,6 τοις εκατό. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση ενίσχυσε τους περιορισμούς του Covid-19 καθώς είχαν σημειωθεί πολλαπλές εστίες στις πόλεις, πριν τους χαλαρώσει ξαφνικά, επιτρέποντας στον ιό να σαρώσει τον πληθυσμό ανεμπόδιστα για πρώτη φορά.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει φέτος σε σύγκριση με το 2022, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως ο Covid, η κρίση ακινήτων που έριξε τις τιμές των κατοικιών, μια πτώση στις εξαγωγές λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η πρώτη μείωση πληθυσμού της Κίνας τα τελευταία 60 χρόνια.

Η Κίνα σημείωσε το 2022 τη δεύτερη χαμηλότερη ανάπτυξη εδώ και πάνω από 40 χρόνια (πηγή: FT)

«Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, με διαταραχές από την παρατεταμένη πολιτική μηδενικών κρουσμάτων Covid και την απότομη ανατροπή της που πιθανόν να δώσει τη θέση της σε μια αναζωπύρωση τουλάχιστον μέτριου επιπέδου ανάπτυξης σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα», δήλωσε ο EswarPrasad, οικονομικός ειδικός στην Κίνα στο Cornell. Πανεπιστήμιο. «Η δυναμική ανάπτυξης που θα προκύψει από αυτή τη δύσκολη περίοδο θα εξαρτηθεί από το πόσα και τι είδους κίνητρα θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά».

Οι μετοχές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την κινεζική οικονομία το 2022, με τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 1% και τον κινεζικό CSI 300 να υποχωρεί κατά 0,1%. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας έχασε 0,6% και ο ιαπωνικός Topix κέρδισε 0,8%.

Διάφοροι δείκτες μετρήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας, ωστόσο,  τις υποκείμενες αδυναμίες, καθώς οι εκτιμώμενες λοιμώξεις Covid εκτινάχθηκαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία και, σε μεγάλο βαθμό, και την οικονομική δραστηριότητα. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν 1,8 τοις εκατό σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με πτώση 5,9 τοις εκατό τον Νοέμβριο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3%.

Η ανεργία έπεσε στο 5,5% από 5,7% τον Νοέμβριο. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,6%, οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν 5,5% και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,2%.

Κίνα: μηνιαία οικονομική δραστηριότητα, μεταβολή (%) σε ετήσια βάση (πηγή: FT)

«Σε γενικές γραμμές, έχουν επιτευχθεί θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τον συντονισμό της πρόληψης και του ελέγχου του Covid-19 και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης το 2022», δήλωσε ο KangYi, επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το θεμέλιο της οικονομικής ανάκαμψης δεν είναι στέρεο», επικαλούμενος το «περίπλοκο» διεθνές σκηνικό και τις εγχώριες πιέσεις.

«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής υποστηρίζουν τη μακροχρόνια άποψή μας ότι η ανάκαμψη της επαναλειτουργίας της οικονομίας της Κίνας θα είναι κάπως αναιμική στην αρχή, με τις καταναλωτικές δαπάνες να υστερούν στα αρχικά στάδια», δήλωσε η LouiseLoo, ανώτερη οικονομολόγος στην Oxford Economics.

Εκτός από την εγκατάλειψη των περιορισμών της πολιτικής «μηδενικού Covid», οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προανήγγειλαν πρόσφατα πιθανά κίνητρα για τους κατασκευαστές ακινήτων με στόχο τη στήριξη του τομέα, που έχει πληγεί από ένα κύμα χρεωκοπιών τους τελευταίους 18 μήνες.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 10% το 2022 ως μέρος μιας κρίσης ακινήτων που έριξε τις πωλήσεις κατοικιών κατά 24% ανά όροφο και κατά 27 % σε αξία σε δολάρια.

Δάνεια νοικοκυριών, δάνεια επιχειρήσεων, εταιρικά ομόλογα και μετοχές, κρατικά ομόλογα κλπ. ανά μήνα - μεταβολή (%) σε ετήσια βάση (πηγή: FT)