Η Λιανική Κρατά τα Προσχήματα στην Αγορά Ηλεκτρισμού- Παγιώνεται η Πρωτιά της Χώρας στην Χονδρική Ρεύματος

Η Λιανική Κρατά τα Προσχήματα στην Αγορά Ηλεκτρισμού- Παγιώνεται η Πρωτιά της Χώρας στην Χονδρική Ρεύματος
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 5 Ιανουαρίου 2023 - 15:30

Στην εγχώρια ενεργειακή ειδησεογραφία κυριαρχεί από χθες η είδηση ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα ήταν η τρίτη πιο φθηνή χώρα στην Ευρώπη σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια. Πράγματι είναι ένας καλός λόγος να κομπορρημονεί ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας. Ενώ όμως η λιανική στα κυμαινόμενα τιμολόγια είναι από τις χαμηλότερες, λόγω της πολιτικής των υψηλών επιδοτήσεων των τιμολογίων που 

ακολουθείται από το φθινόπωρο του 2021, στη χονδρική η εικόνα παραμένει εξαιρετικά προβληματική. Για άλλη μια ημέρα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στην χώρα είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, αλλά και μεταξύ των γειτόνων της, όπως η Τουρκία (οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού παρέμειναν σχετικά σταθερές, με οριακή πτώση 0,57% στην γείτονα εξ ανατολών), αφού καθορίστηκε  στα 214,29 ευρώ/MWh, αν και με πτώση 2% από την Τρίτη, παρά τις αθρόες εισαγωγές (34,4% στο ενεργειακό μείγμα).

Ωστόσο, παρατηρείται μια αργή αποκλιμάκωση, καθώς για αύριο Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2023, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει καθοριστεί στα 206,92 ευρώ/MWh, ήτοι, μειωμένη κατά 3% από την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Οι εισαγωγές εξακολουθούν να κυριαρχούν στο ενεργειακό μείγμα με μερίσιο 37,4%, και ακολουθούν, οι ΑΠΕ, μ 22,5%, το φυσικό αέριο με 18%, ο λιγνίτης με 15,1% και τα υδροηλεκτρικά με 2%.

Οι αντίστοιχες Τιμές Επόμενης Ημέρας στις κύριες αγορές της Ευρώπης είναι για την  Γαλλία, 126,68 ευρώ/MWh, από 97,74 ευρώ χθες, στην Γερμανία 107,46 ευρώ/MWh από 58,94 ευρώ χθες, στην Ιταλία,  182,08 ευρώ/MWh από 171,61 ευρώ χθες, στην Βουλγαρία, 138,59 ευρώ/MWh από 188,13 ευρώ χθες και στην Ισπανία και Πορτογαλία, 109,19 ευρώ/MWh από 115,26 ευρώ χθες.

Και μπορεί επί του παρόντος να μην ενδιαφέρει ιδιαίτρα τους οικιακούς καταναλωτές το ζήτημα της υψηλής χονδρικής στο ρεύμα, αφού καλύπονται κάτω από το επιδοματικό πέπλο της  Κυβέρνησης, ωστόσο, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση και δεν θα ληφθούν τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα, θα βρεθούμε, ενδεχομένως, ενώπιος-ενωπίω με μια ανάλογη προβληματική κατάσταση και στις τιμές λιανικής.  

Η εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη

Την τελευταία εβδομάδα του 2022, οι τιμές spot της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν «ατάκτως» σε όλη την ΝΑ Ευρώπη, χάρη στη σημαντικά μειωμένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις πολύ χαμηλότερες τιμές spot φυσικού αερίου. Η τάση αυτή που επεκτάθηκε και στις αγορές χονδρικής ρεύματος, παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη – έπεσαν σε νέο χαμηλό για το περασμένο έτος- με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία.

Όπως σημειώνεται στο τελευταίο Δελτίο Ανάλυσης της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φ. Αερίου του Ινστιτούτου Ενέργεια ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αυτή η μείωση των τιμών μπορεί να αποδοθεί τόσο στην αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, όσο και στο κλείσιμο πολλών εταιρειών για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες παρέμειναν σχετικά ήπιες καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα.  

Όλες οι αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, εκτός από την Ελλάδα, με τη μέση ποσοστιαία μείωση των τιμών να είναι κατά 75%. Πιο συγκεκριμένα, η Κροατία κατέγραψε την υψηλότερη εβδομαδιαία πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά -70,67%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία και την Βουλγαρία με υποχώρηση -68,84% και -60,38% αντίστοιχα από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου 2022. Στην Ιταλία, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά -10,32 χάρη στις θερμότερες καιρικές συνθήκες που μείωσαν τη ζήτηση φυσικού αερίου. 

Ακόμη, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη σημείωσαν κατακόρυφη πτώση σε όλες τις αγορές, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να πέφτουν κάτω από τα 50 ευρώ /MWh, με εξαίρεση την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες. Η Γερμανία κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (31,50 ευρώ/MWh), ενώ η Ολλανδία την υψηλότερη τιμή με 56,47 ευρώ/MWh, αν και με ισχυρή πτώση -68,20% σε σχέση με την προτελευταία εβδομάδα του 2022.  

Στην Γαλλία, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας διολίσθησαν κατά -73,60%, στα 45,48 ευρώ/MWh, παρά τη μείωση του αριθμού των πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν στη χώρα, που ασκεί σοβαρές πιέσεις στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. 

Συνολικά, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές spot ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη σημείωσαν σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του περασμένου έτους με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 52 - 241 ευρώ/MWh, και τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνονται χαμηλότερα στην Κροατία με εβδομαδιαίο μέσο όρο 52,25 ευρώ/MWh. 

Μετά την Ελλάδα, που συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα να είναι η ακριβότερη αγορά στην περιοχή, με μέση χονδρική τιμή ηλεκτρισμού 240,54 ευρώ/MWh, ακολούθησε η Ιταλία με 194,12 ευρώ/MWh.  

Τέλος, στο μέτωπο του φυσικού αερίου, τα futures στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς, TTF, έκλεισαν στα 67, 590 ευρώ/MWh, με ανοδική ενδοημερήσια διόρθωση ύψους 3,61%.