Συνεχίζεται η Συγκράτηση των Τιμών στα Υγρά Καύσιμα- Οριακή Άνοδος της Ζήτησης για το 2022

Συνεχίζεται η Συγκράτηση των Τιμών στα Υγρά Καύσιμα- Οριακή Άνοδος της Ζήτησης για το 2022
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 2 Ιανουαρίου 2023 - 12:45

Σταθερά στο χαμηλό εύρος διακύμανσης των τελευταίων εβδομάδων διατηρούνται και σήμερα οι τιμές των υγρών καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης στην ελληνική αγορά, παρά τη σημερινή, ελαφρά άνοδό τους, κάτι που αναμένεται να συμβεί και αύριο, Τρίτη 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Πετρελαιοειδών (ΠΟΠΕΚ). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές χονδρικής διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων στην περιοχή της Αττικής, έχουν καθοριστεί, σήμερα στο 1,377,727 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, ήτοι, χαμηλότερες κατά 1,027 ευρώ από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, τελευταίας ημέρας του προηγούμενου έτους.

Στα πρατήρια, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη, καθώς στα όρια της Περιφέρειας Αθηνών βρίσκεται στο 1,808 ευρώ ανά λίτρο και στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, στο 1,803 ευρώ ανά λίτρο. Αιτία, είναι η ανοδική διόρθωση των τιμών του αργού που παρατηρείται κατά την πρώτη εργάσιμη ημέρα του νέου έτους, με την τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent, το διεθνές benchmark, κυμαίνεται αυτή την ώρα (12:30 ώρα Ελλάδος) εγγύς των 86 δολαρίων ανά βαλέλι, με ποσοστιαία κέρδη σχεδόν 3%, ενώ η αντίστοιχη της αμρικανικής ποικιλίας, WTI, έχει ξεπεράσει το φράγμα των 80 δολαρίων ανά βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, η επιστροφή στην «κανονικότητα» το περασμένο έτος, καθώς ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισης του Covid-19, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την  αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις βενζινών ήταν μειωμένες για το 2022,. 

Αν και οριακή , καθώς κυμάνθηκε στα επίπεδα του 2%, εν τούτοις, οι πωλήσεις υγρών καυσίμων τη χρονιά που πέρασε, έδωσε ένα τόνο αισιοδοξίας για τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ύστερα από μια διετία έντονης πτώσης, λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΕΠΕ οι πωλήσεις βενζινών μειώθηκαν κατά  2% από το 2021, με τη μεγαλύτερη πτώση τους να καταγράφεται το β’ εξάμηνο του περασμένου έτους.

Για άλλη μια φορά, τη διαφορά στο να παραμείνει η εγχώρια αγορά σε θετικό πρόσημο την έκανε η άνοδος της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης, που διαμορφώθηκαν στο συν 3,5% - 4%, χάρη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Η αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης ήταν της τάξης του 6% και οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανταγωνιστικές τιμές του καυσίμου έναντι των υπολοίπων πηγών ενέργειας για θέρμανση, στις κρατικές επιδοτήσεις των τιμών και στις εκπτώσεις που πρόσφεραν τα διυλιστήρια.

Το ύψος των επιδοτήσεων για το νέο έτος μειώνεται, όμως με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ανακοινώσει ήδη χαμηλίτερο ποσοστό επιδότησης κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που σημαίνει ότι η ενίσχυση στην αντλία είναι πλέον 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Ανάλογη πολιτική για το 2023,  ακολουθούν και τα διυλιστήρια, με την Helleniq Energy να διακόπτει την έκπτωση που παρέχει στις εταιρείες εμπορίας.