Η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την νέα  μονάδα συνδυασμένου κύκλου (CCGT) των 826 MW της «Μυτιληναίος» στη Βοιωτία εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Η μονάδα η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά, αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία στο αμέσως 

προσεχές διάστημα. Με τη νέα μονάδα θα ξεπεράσει τα δυο γιγαβάτ το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Η τροποποίηση της ΑΕΠΟ αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου κεντρικού υποσταθμού με εγκατάσταση νέου τμήματος Υπερυψηλής Τάσης 400 kV σε χώρο εντός υφιστάμενου οικοπέδου δραστηριότητας. Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση της έκτασης ανάπτυξης, μια περιμετρική περίφραξη, τη διαμόρφωση κυκλοφοριακών διευθετήσεων της εσωτερικής οδοποιίας της δραστηριότητας, τα έργα διαχείρισης όμβριων υδάτων καθώς και την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ακόμη αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο νέων καλωδιακών Γραμμών για τη διασύνδεση με τον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, η διασύνδεση της επέκτασης του κεντρικού υποσταθμού με τον νέο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των  826 MW , θα γίνει με την εγκατάσταση και λειτουργία δύο καλωδιακών Γραμμών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV, συνολικού μήκους περίπου 1.500 μέτρων η κάθε μία. Η όδευση των καλωδίων υψηλής τάσης θα γίνει επί υφιστάμενων και νέων μεταλλικών κατασκευών, με το ύψος τους να κυμαίνεται από τα 4 έως και τα 6 μέτρα.    

Η περιοχή επέκτασης του υφιστάμενου υποσταθμού, εμβαδού 14,5 στρεμμάτων, περιλαμβάνει εκτάσεις, δασικού χαρακτήρα 10 στρεμμάτων και μη δασικές εκτάσεις  περίπου 4 στρεμμάτων. Οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περνούν από αγροτικές εκτάσεις.

Στα μέτρα και στους περιορισμούς για την  ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων» προστίθενται     περιβαλλοντικοί όροι που ορίζουν ότι οι  θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος δια του πρωτοκόλλου εγκατάστασης, ωστόσο μπορούν να τροποποιηθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ακόμη, προβλέπουν ότι τα λύματα του προσωπικού του εργοταξίου δεν θα διατίθενται ανεξέλεγκτα. θα χρησιμοποιούνται εργοταξιακές τουαλέτες χημικής επεξεργασίας.

Για τη συλλογή και μεταφορά των επικινδύνων αποβλήτων από την εγκατάσταση προβλέπεται ότι  θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά   από εταιρείες που διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια συλλογής και μεταφοράς. Επιπλέον,  προβλέπεται ότι τα παραγόμενα επικίνδυνα απόβλητα, τα οποία δεν διατίθενται στο  Χώρο  Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων της εγκατάστασης θα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους, οι οποίοι να πληρούν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Ακολούθως, θα παραδίδονται σε οργανισμό ή επιχείρηση που διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων.  

Σχετικά με τα όρια του Μαγνητικού και Ηλεκτρικού πεδίου, αυτά  θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της σύστασης του Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 1999  περί του περιορισμού της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (0 Hz - 300 GHz).