"Αντάρτης" η ExxonMobil: Μπλόκο στη Φορολόγηση των Κερδών των Πετρελαϊκών Εταιρειών με Αγωγή Κατά της Ε.Ε.

Αντάρτης η ExxonMobil: Μπλόκο στη Φορολόγηση των Κερδών των Πετρελαϊκών Εταιρειών με Αγωγή Κατά της Ε.Ε.
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 29 Δεκεμβρίου 2022 - 08:00

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή έκτακτου φόρου στις πετρελαϊκές εταιρείες και τα διυλιστήρια κατέθεσε χθες, Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil Corp., με το αιτιολογικό ότι το μέτρο θα αναστείλει τις επενδύσεις στον τομέα και θα καταλήξει να είναι "αντιπαραγωγικός"

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που μετέδωσαν πρώτοι την είδηση, η ExxonMobil κατέθεσε την αγωγή σε βάρος της Ε.Ε., στο Ευρωπαϊκό Γενικό Δικαστήριο της πόλης του Λουξεμβούργου, μέσω των γερμανικών και ολλανδικών θυγατρικών της. Με την αγωγή, η αμερικανική πολυεθνική αμφισβητεί τη νομική εξουσία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει έκτακτο φόρο, ασκώντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εξαναγκάσει τα κράτη- μέλη να εγκρίνουν αυτή την κίνηση.

Ο έκτακτος φόρος που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στους “27” τη δυνατότητα να φορολογήσουν με 33% τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών διύλισης για το 2022.

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε δήλωση του εκπροσώπου της Exxon, Κέισι Νόρτον, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία θα συμπεριλάβει τον έκτακτο φόρο στις μελλοντικές επενδύσεις της. Υποστήριξε ακόμη ότι η απόφαση για το μέτρο είναι εκτός της αρμοδιότητας των Βρυξελλών και ότι θα αποβεί καταστροφική για το επενδυτικό κλίμα στο μέλλον.

«Το αν θα επενδύσουμε στην Ευρώπη εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», τόνισε ο κ. Νόρτον.

Σημειώνουμε πως στις 8 Δεκεμβρίου, το Reuters επικαλέστηκε δηλώσεις της επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Exxon, Κάθριν Μίκελς, η οποία είπε, μιλώντας σε αναλυτές, ότι η φορολόγηση από την Ε.Ε. των «έκτακτων» κερδών των  πετρελαϊκών εταιρειών και των εταιρειών διύλισης θα μπορούσε να κοστίσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό το ποσό είναι ευθέως συγκρίσιμο με τα 3 δισ. δολάρια που έχει επενδύσει η Exxon τα τελευταία δέκα χρόνια σε ευρωπαϊκά έργα διύλισης πετρελαίου.

Η Exxon υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις της στη διύλιση έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό φυσικό αέριο, και ως εκ τούτου, ο φόρος των έκτακτων κερδών θα αποτύχει να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σημειώνουμε πως ενώ η ExxonMobil κινείται νομικά κατά της απόφασης της Κομισιόν, στην Ελλάδα, οι κραταιές δυνάμεις του τομέα, HelleniQ Energy και Μotor Oil, παρά τους υψηλούς τόνους που κράτησαν αρχικά για την επιβολή της «έκτακτης εισφοράς» στην κερδοφορία τους, υπαναχώρησαν και αποδέχτηκαν τελικά το μέτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος των πρώην ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε την οδηγία για τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, θεωρεί πλέον, πως όταν μια εταιρεία έχει «καλές χρονιές», οφείλει να βοηθά και να στηρίζει την κοινωνία…