Πυρηνική Επανεκκίνηση Φέρνει για την Ιαπωνία η Ενεργειακή Κρίση – Αναθεωρεί την Πολιτική που Είχε Χαράξει Μετά την Φουκουσίμα

Πυρηνική Επανεκκίνηση Φέρνει για την Ιαπωνία η Ενεργειακή Κρίση – Αναθεωρεί την Πολιτική που Είχε Χαράξει Μετά την Φουκουσίμα
energia.gr
Τετ, 28 Δεκεμβρίου 2022 - 17:23

Η Ιαπωνία αναθεωρεί την πολιτική που είχε χαράξει από το 2011, μετά το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, και αποφασίζει την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επαναφέρει στο προσκήνιο της ενεργειακής της πολιτικής τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας

Η στροφή στην πυρηνική πολιτική, για την οποία έκανε για πρώτη φορά λόγο ο πρωθυπουργός Fumio Kishida τον περασμένο Αύγουστο, πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία και η κοινή γνώμη δεν είναι πλέον τόσο κάθετα αντίθετη στην επανεκκίνηση των αντιδραστήρων, καθώς εντείνονται οι φόβοι για μπλακάουτ στο Τόκιο παράλληλα με την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, στις 22 Δεκεμβρίου, μια συμβουλευτική επιτροπή εισηγήθηκε στην κυβέρνηση μία πολιτική με βάση την οποία η χώρα θα «μεγιστοποιήσει τη χρήση των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων» επιταχύνοντας την επανεκκίνηση ανατρέποντας τα σχέδια που είχαν υιοθετηθεί μετά τη Φουκουσίμα για σταδιακή κατάργηση της χρήσης πυρηνικών σταθμών.

Θα επεκτείνει επίσης τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων πέραν των 60 ετών και θα αναπτύξει προηγμένους αντιδραστήρες για να αντικαταστήσει αυτούς που είναι παροπλισμένοι. Η Ιαπωνία προμηθευόταν περίπου το ένα τρίτο της ενέργειάς της από 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα. Τώρα, μόνο εννέα βρίσκονται σε λειτουργία, γεγονός που αναγκάζει τη χώρα να καίει επιπλέον άνθρακα, φυσικό αέριο και μαζούτ παρά τις δεσμεύσεις για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.«Υπάρχει κίνδυνος ενεργειακής κρίσης για πρώτη φορά μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρά τεταμένη κατάσταση», αναφέρει ο δεκαετής οδικός χάρτης που δημοσίευσε η επιτροπή, αναφερόμενη στην παγκόσμια άνοδο των τιμών της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας.

«Αναγνωρίσαμε για άλλη μια φορά την ευθραυστότητα του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, πράγμα που αποτελεί πρόκληση για την ενεργειακή μας ασφάλεια», συμπληρώνει η έκθεση. Η προσπάθεια της Ιαπωνίας να επιταχύνει την επανεκκίνηση των πυρηνικών αντιδραστήρων οφείλεται, επίσης, στην ανάγκη μείωσης των εκπομπών άνθρακα καθώς αγωνίζεται να αυξήσει ουσιαστικά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο οδικός χάρτης αναφέρει ότι οι ΑΠΕ και η πυρηνική ενέργεια «θα συμβάλουν στην ασφάλεια» και θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τόσο τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών όσο και τη σταθερή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 150 τρις ¥ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) μαζί με τον ιδιωτικό τομέα την επόμενη δεκαετία για να επιτύχει τον στόχο της. Από αυτό το ποσό, θα συγκεντρώσει20 τρις γεν με την έκδοση ενός νέου τύπου ομολόγου για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η τιμολόγηση των εκπομπών άνθρακα θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση τέτοιων ομολόγων.

Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχει μια σειρά από εμπόδια στην αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας. Ειδικότερα, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν λίγα κίνητρα για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων επόμενης γενιάς, οι οποίοι θα κοστίζουν περίπου 1 τρις γεν ο καθένας. «Η επέκταση της λειτουργίας των υπαρχόντων αντιδραστήρων θα μπορούσε με τη σειρά της να εμποδίσει την κατασκευή προηγμένων αντιδραστήρων», δήλωσε ο Takeo Kikkawa, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας και μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου ενέργειας. «Για να επιτευχθεί η ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα για το 2050, τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία να επανεκκινήσει επιτέλους η πυρηνική πολιτική», πρόσθεσε.