Το Λυκόφως των Τιμών του Φ. Αερίου & του Ηλεκτρισμού - Μικρή Άνοδος για Πετρέλαιο, Υγρά Καύσιμα

Το Λυκόφως των Τιμών του Φ. Αερίου & του Ηλεκτρισμού - Μικρή Άνοδος για Πετρέλαιο, Υγρά Καύσιμα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 28 Δεκεμβρίου 2022 - 08:00

Συνεχίζεται η μεγάλη πτώση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις κύριες αγορές της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό της εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης των τιμών επόμενης ημέρας το γεγονός ότι στην Γαλλία πραγματοποιούν νέα «βουτιά» ύψους 58%, στα 51,54 ευρώ /MWh, στην Γερμανία κατρακυλούν 50%, στα 45,90 ευρώ/MWh, ενώ στις χώρες της Ιβηρικής, Ισπανία και Πορτογαλία, έχουν υποχωρήσει στα 41,41 ευρώ/MWh. Η ΤΕΑ στην Ιταλία διαμορφώνεται σήμερα στα 175,79 ευρώ/MWh, με σημαντική ποσοστιαία πτώση 15,6% και στην Βουλγαρία στα 145,00 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα, μειωμένη κατά 4,1% στα 239,11 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η Τιμή Εκκαθάρισης

της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022. Χαρακτηριστικό της ημέρας, και για άλλη μια φορά είναι το γεγονός ότι στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, το υψηλότερο μερίδιο κατέχουν οι εισαγωγές με 35,2%, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 32,7%, οι ΑΠΕ με 17,4%, ο λιγνίτης με 8,4% και τα υδροηλεκτρικά με 2,1%.

Παρατηρούμε μια αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρισμού από τις γειτονικές χώρες, που αντιβαίνει, επί του παρόντος, την πρόσφατη αντιστροφή της τάσης που ήθελε την Ελλάδα να είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας τις περισσότερες ώρες του 24ώρου. Ωστόσο, η χώρα μας δεν παύει να βασίζεται τα τελευταία χρόνια στην Βουλγαρία για να εισάγει φθηνό ρεύμα κυρίως από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, χάρη στις συζεύξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τη γειτονική χώρα.

(Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΕ)

Η Ελλάδα κατέγραψε καθαρές εισαγωγές ύψους 10.295 GWh το 2019. Πέρυσι, αυτές οι ποσότητες μειώθηκαν στις 3.275 GWh, ενώ στο οκτάμηνο, Ιανουάριος-Αύγουστος, 2022 ανέρχονταν σε 3.000 GWh. Η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον να είναι εξαγωγική περισσότερες ώρεςαπό ότι στο παρελθόν, όμως το ισοζύγιο εξακολουθεί να είναι υπέρ των εισαγωγών.

Όσον αφορά στην Βουλγαρία, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχονται στο οκτάμηνο, φέτος, στις 9.249 GWh από μόλις 5.490 GWh στο σύνολο του 2019.

Σημειώνουμε πως η εικόνα στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, με την πλήρη ένταξη της "Πτολεμαΐδας 5", στο σύστημα. Η μονάδα που βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας από τις αρχές Δεκεμβρίου, αποτελεί τον πιο σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό της ΔΕΗ, θα θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και θα συμβάλει στην παραγωγή καθαρότερης ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος.

Σε κάθετη πτώση βρίσκεται και η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF. Tα προθεσμιακά συμβόλαια για παραδόσεις Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά ακόμη 3,54%, στα 80,043 ευρώ/MWh.

Μικρή άνοδος για πετρέλαιο -υγρά καύσιμα

Σε αντίθεση με την εικόνα στις αγορές ηλεκτρισμού, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζονται ελαφρώς αυξημένες. Τα futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν χθες στα 84, 44 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας, WTI κινήθηκε εγγύς των 80 δολαρίων ανά βαρέλι (79,62). 

Σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε ρόλο και η ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν ότι απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που συμμετέχουν στο πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού, ως αντίμετρο. Ωστόσο, θα επιτρέπεται η προμήθεια πετρελαίου σε αυτές τις χώρες βάσει ειδικής άδειας που θα χορηγεί κατά περίπτωση ο Ρώσος Πρόεδρος. Όπως προβλέπει το σχετικό διάταγμα του Κρεμλίνου, τα αντίμετρα είναι προγραμματισμένο να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως την 1η Ιουλίου 2023.

Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, επέδρασαν στις τιμές των υγρών καυσίμων. Έτσι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προβλέπει για σήμερα ελαφρά αύξηση των τιμών στις βενζίνες, το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και στο υγραέριο κίνησης, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην ελληνική αντλία να διαμορφώνεται στο 1,786 ευρώ ανά λίτρο, στα όρια της Περιφέρειας Αθηνών, και στο 1,782 ευρώ ανά λίτρο στα πρατήρια του Νομού Θεσσαλονίκης.