Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα τελευταία δύο 24ωρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου που υποχωρούν σε νέα χαμηλά έξι μηνών, καθώς αφενός η τροφοδοσία της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης από την Ρωσία παραμένει σταθερή, παρά την έκρηξη που σημειώθηκε σε αγωγό σε ρωσικό έδαφος που διέρχεται την Ουκρανία, και αφετέρου, η προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) συνεχίζει να είναι άφθονη. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές της ηπείρου, ο χειμώνας εξακολουθεί να είναι ακόμη ηπιότερος του αναμενόμενου για την συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συμβόλαιο του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αναφοράς TTF για παραδόσεις Ιανουαρίου έχει κατρακυλίσει στα 97,505 ευρώ/Mwh από  από 105,7 ευρώ/MWh χθες, Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ήτοι, μειωμένο κατά 2,6% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Δευτέρας, 19 του μήνα. Πρόκειται για νέο χαμηλό των futures του TTF  από τα μέσα Ιουνίου.

Επί του παρόντος είναι ασαφές εάν στην κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών του φ. αερίου έχει συμβάλει και η επιβολή του “πλαφόν”, και τούτο, επειδή τα futures του TTF αφορούν σε παραδόσεις Ιανουαρίου, και η ισχύς του μέτρου ξεκινά μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου.

Είναι όμως γενική η αίσθηση μεταξύ των traders ότι τα 180 ευρώ ανά μεγαβαατώρα, ανώτατη τιμή στο TTF μοιάζει να επιδρά ήδη στην ψυχολογία της αγοράς. 

Σε πτωτικό σπιράλ έχουν βρεθεί επίσης τα futures στον βρετανικό κόμβο αερίου NBP που υποχωρούν πάνω από 2,5% σε σύγκριση με τις τιμές κλεισίματος της Δευτέρας, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφουν, με τη σειρά τους, νέα χαμηλά εξαμήνου.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών στην τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, εξακολουθεί να προκαλεί ποικίλα σχόλια μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς. Οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι το μέτρο μπορεί τελικά να μην ισχύσει, όμως, σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο.

«Αφού πυροδότησαν τη χειρότερη ενεργειακή κρίση όλων των εποχών, λόγω της εμμονής τους στο «πράσινο» δόγμα, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να αχρηστεύσουν το μοναδικό εργαλείο που κατάφερε έως στιγμής να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», σχολίασε ο Τιερί Μπρος, ειδικός σε θέματα ενέργειας και καθηγητής στο Po Paris.

Ορισμένοι συνάδελφοί του προειδοποιούν ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά περισσότερων συναλλαγών από το TTF στον κόμβο NBP του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού το τελευταίο δεν υπόκειται στο μέτρο που επεβλήθη, ενώ κάποιοι άλλοι  χαρακτηρίζουν το πλαφόν ως "επικίνδυνο".

«Οι πολιτικοί θέλησαν να δείξουν ότι είναι διατεθημένοι να κάνουν κάτι. Όμως δεν φαίνεται να κατανοούν πλήρως τις συνέπειες των πράξεων τους. Αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι traders και ενδεχομένως τον τρόπο με τον οποίο προσελκύουμε την προσφορά και τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε το αγαθό», είπε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.